Lamskroon met wintergroenten

Verfijnd comfort food

2218

De koude winter laat een ijzige wind door de bomen waaien en doet alles rondom ons bevriezen. Wanneer de temperaturen zo diep onder het vriespunt dalen, gaat ons lichaam verlangen naar ‘comfort food’, stevige winterkost die ons lichaam terug doet opwarmen. Het is niet omdat het winter is dat je bij het shoppen de gang met de groenten moet overslaan. Integendeel, want gelukkig beschikken we tijdens de koude maanden over een schat aan lekkere wintergroenten.

We kozen vandaag voor een iets verfijnder ‘comfort food’, namelijk lamskroon geparfumeerd met tijm en geserveerd met wortel, zilveruitjes en raapjes. Vooral deze laatste zijn nu op hun best. Ik weet dat ze vroeger vooral geassocieerd werden met antieke gerechten zoals hutsepot en dat mensen er gingen van lopen omwille van de typische geur. De tijden zijn veranderd en we hebben op een andere manier leren werken met rapen. We moeten ze niet meer stiekem in één of ander gerecht verwerken want ze zijn terug aanvaardbaar geworden. Geroosterd onder de grill krijgen ze een heel lekkere smaak en in deze combinatie zullen ze uw smaakpapillen positief doen reageren.

Je hoeft je niet te laten imponeren door het bereiden van lamskroon. Met een beetje techniek en logica lukt dit wel. Reken ongeveer 15 minuten voorbereiding en 30 minuten voor de bereiding zelf.
3071

Wat heb je nodig? voor 6 personen

Voor de groenten

  • ½ kilo krielaardappelen
  • 1 bosje jonge worteltjes
  • zilveruitjes
  • 1 bosje rapen

Voor het lam

  • 2 lamskronen (ongeveer 12 tot 14 ribben)
  • 30 g boter
  • Een takje tijm (en 2 takjes tijm voor de presentatie)
  • Zout en versgemalen peper

Hoe maak je het?

Schil en was de groenten en snij ze in grote stukken. Blancheer ze ongeveer 10 minuten in kokend gezouten water. Laat uitlekken in een vergiet en zet even opzij.

Smelt de helft van de boter met de verse tijm in een pan met zware bodem. Laat de lamskronen mooi bruinen en korsten aan alle kanten. Doe er dan de rest van de boter bij en bak ook de groenten en de aardappelen even mee. Kruiden met peper en zout.

Zet de braadpan 12 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven. Voel even aan het vlees om de cuisson te testen. Als de lamskroon nog zeer soepel aanvoelt is het vlees nog te saignant. Als het hard aanvoelt is het te ver gebraden. Haal de lamskronen uit de oven en zet opzij onder aluminiumfolie. Laat het vlees even rusten.

Zet de grill aan en terwijl de lamskronen rusten, laat je de groenten nog wat verder roosteren onder de grill. Controleer de cuisson van de groenten. Als de groenten en aardappelen klaar zijn leggen we nog snel even de lamskronen onder de grill om ze “un coup de chaud” te geven. Steek de takjes tijm in brand en leg ze op de lamskroon.

Haal de braadschotel uit de oven en dien warm op. Serveer de lamskroon in zijn geheel of snij het vlees telkens tussen twee beentjes in.

Ik heb hier een hele lekkere Argentijnse Malbec bij geserveerd.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.