Ladolemono saus

4864

Citroenen zijn prominent aanwezig in de Griekse keuken en voegen een zure toets toe aan vele gerechten. Volgens de Griekse mythologie waren citroenen een symbool van liefde en rijkdom. De oude Grieken geloofden ook dat als je zoete dromen wou hebben, je voor het slapengaan dan wat gedroogde citroenbladeren in je kussen moest stoppen. Er zijn weinig Grieken die geen citroenboom hebben in hun tuin en vooral Chios, een klein eiland gelegen op 8 km van de Turkse kust, is gekend voor zijn citroencultuur.

nullam goes greek-2 copyWat is Ladolemono?

Vandaag kiezen we voor het geheim wapen van de Griekse gastronomie. Iedere gastronomie heeft er wel één en de Grieken hebben ladolemono, wat eigenlijk olie en citroen betekent. Het is een super-vinaigrette, marinade en saus. Als saus past het perfect bij gegrild vlees of gegrilde vis, maar ook als marinade voor of tijdens het grillen van vis of vlees. En giet ladolemono over je aardappelen, vooraleer je ze roostert in de oven: heel lekker, fris en zomers.

Het andere belangrijke bestanddeel van ladolemono is olijfolie, en we gebruiken hiervoor natuurlijk Griekse olijfolie. En niet zomaar een olijfolie, maar een olijfolie gemaakt van de Koroneiki olijf. De wereldberoemde Koroneiki boom is vooral bekend vanwege de buitengewone kwaliteit olijven die deze boom produceert en deze vindt je vooral in het gebied rond Koroni een stadje in het uiterste zuiden van de Peloponnesos. Deze kleine olijf is niet eenvoudig te verbouwen maar levert een hoge productie olijfolie (27%) van uitzonderlijke kwaliteit op.

De basisversie van ladolemono is mosterd, vers geperst citroensap, gedroogde (of verse) oregano en olijfolie. Maar je kan gemakkelijk variëren met deze vinaigrette of saus, door er een teentje geplette look of een pikante peper bij te doen. Nullam houdt van ladolemono omdat het nog maar eens bewijst dat je ook een smaakbom kan maken met weinig ingrediënten.

4859

Wat heb je nodig?

  • 60 ml vers geperst citroensap
  • 1 EL Dijon mosterd
  • 1 EL gedroogde oregano
  • 120 ml olijfolie
  • Peper en zout

Hoe maak je het?

Ladolemono is heel gemakkelijk te maken, maar je moet wel de verhouding citroensap en olijfolie respecteren. Neem een mengkom met platte bodem (een cul-de-poule) en klop de mosterd, oregano en citroensap op. Voeg er geleidelijk en al kloppend met een garde de olijfolie in een fijn straaltje aan toe. Kruiden met vers gemalen zwarte peper en zout.

Roer eventueel nog eens door de ladolemono net voor het opdienen.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.