Kruidige Cajun style aardappelpartjes

Cajun style potato wedges

2537

Speciaal voor Mardi Gras een typisch kruidig en peperig gerecht van de Franse pioniers uit Cajun Country, potato wedges Cajun style. Voor dit in de oven geroosterde aardappelgerecht gaan we Cajun kruiden gebruiken, een sterke kruidenmengeling met als gemeenschappelijke bestanddelen paprikapoeder,  knoflookpoeder,  uienpoeder,  zwarte peper,  cayennepeper,  oregano en tijm. De beste en meest gekende Cajun kruidenmix is die van het merk “Slap yo Mama” – de naam alleen al – maar kan je die niet vinden, maak dan gerust zelf je mengeling.  Je kan deze aardappelschotel op voorhand maken en pas op het laatste moment in de oven afwerken.

Eén van de meeste bekende Mardi Gras optochten is toch wel die van New Orleans. Mardi Gras in The Big Easy is gebaseerd op de kleurrijke en fascinerende tradities van een interessante mix van uiteenlopende ethnische achtergronden. De optochten die soms op het randje van het decadente zijn leveren voor de bezoekers en de media sensationele beelden op. Het hangt er natuurlijk een beetje vanaf waar precies in New Orleans je kijkt, want er zijn drie versies: nice, naughty en nasty. De Nasty “alles kan” versie vind plaats in Bourbon Street en is niet geschikt voor jonge kijkers. De twee andere, Nice and Naughty, gaan door in andere delen van New Orleans en zijn pure Carnaval toestanden voor de familie, net zoals we ze hier kennen.

Mardi Gras of vette dinsdag was vroeger de laatste dag waarop je nog alles mocht eten. Traditioneel werd er veel gefeest en gegeten, want de volgende dag was aswoensdag, en het begin van de vasten. Mardi Gras heeft zijn origine in het Romeinse feest van Lupercalia, een wilde, decadente tweedaagse waarop zelfs travestie verplicht was. Lupercalia en later Mardi Gras waren zulke wilde feesten dat de deelnemers misschien wel 40 dagen nodig hadden om te recuperen. Carnavallatijns voor vaarwel vlees – en zijn gemaskerde optochten waren zeer populair in Frankrijk en Italië (denk maar aan het Carnaval van Venetië en zijn prachtige maskers) en werd door de Creolen in 1743 in New Orleans ingevoerd. En volgens de verhalen ging het er toen ook al wild aan toe.

Cajun en Creole zijn de twee klassieke keukens uit New Orleans. Het verschil ligt hem voornamelijk in stad of platteland De Cajun keuken is eerder de keuken van het arme platteland, van de Akadianen die in de jaren 1600 Frankrijk verlieten voor Nova Scotia. Daar werden ze in 1700 door de Britten verdreven en vestigden zich in de swamps en bayous van het landelijke Louisiana. Cajun is trouwens een verbastering van Acadians.

Hun oorspronkelijk Franse keuken werd aangepast aan de lokale ingrediënten en werd door de jaren heen wat ze nu is, een beetje robuust en kruidig tot pikant. De meest gekende gerechten zijn jambalaya étouffée en gumbo.

De Creoolse keuken van New Orleans op basis van de oorspronkelijke Spaanse en Franse pioniers  is dan weer veel rijker kwa ingrediënten en sausen en werd beïnvloed door de Italiaanse en Afrikaanse immigranten die via een tussenstop in de Caraïben zich in Louisana vestigden.

Maar er is zodanig veel kruisbestuiving tussen Cajun en Creole geweest dat men nu meer en meer van Louisana food spreekt.

Wat heb je nodig?

  • 6 aardappelen, ongeschild
  • 3 rode uien, in 8 gesneden
  • 1 citroen,  in 6 gesneden
  • 10 teentjes knoflook, ongepeld
  • 4 laurierblaadjes
  • olijfolie
  • 3 EL vers citroensap
  • 1 EL tomatenpuree
  • Cajun kruidenmix (zie recept)

Hoe maak je het?

Snij de ongeschilde aardappelen in de lengte in partjes (wedges). Zet een grote pot water op het vuur, voldoende gezouten, en doe de wedges ongeveer 3 minuten in kokend water. Afgieten en goed laten uitlekken.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Neem een grote braadslee en doe er de aardappelen, de stukken rode ajuin en citroen, de teentjes look en de laurier in.

Meng in een kleine kom de olijfolie, het citroensap, tomatenpuree en de cajun kruiden. Goed mengen en over de aardappelen gieten.

Zet de braadslede in de oven en rooster ongeveer 40 minuten. Af en toe eens voorzichtig omroeren. De aardappelen moeten gaar zijn en de meeste vloeistof hebben opgenomen. Warm opdienen.

De in de oven geroosterde cajun style aardappelen vielen erg in de smaak, zoals u kan zien op de foto hieronder.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.