Koude avocado-komkommersoep

5807

Een tijdje geleden kreeg ik een vraag binnen van enkele lezers om een recept voor een koud soepje dat in een verrine of aperitiefglaasje kon worden geserveerd. Ik koos voor dit gezonde no stress soepje op basis van avocado en komkommer, dat je gemakkelijk op voorhand kan maken. Ik weet dat er velen zijn die hun neus ophalen voor avocado, maar het blijft één van de gezondste vruchten ter wereld . De avocado zit namelijk vol met gezonde voedingsmiddelen die ons lichaam nodig heeft: vezels, vitamine B6, vitamine C, vitamine K, kalium, koper en foliumzuur. Daarnaast bevat een avocado veel olie, vooral onverzadigde vetten.

De avocado heeft daarnaast ook een gunstige invloed op het cholesterolgehalte en helpt bij het afvallen, want hij stilt de honger en remt de eetlust af. Het heeft natuurlijk geen zin om een avocado toe te voegen aan een vetrijk voedingspatroon, want dan werkt het niet. Maar wel aan een vetarme voeding met weinig verzadigde vetten en relatief veel mono-onverzadigde vetten, die je ook in olijfolie en noten kan vinden. Dit helpt om de “slechte” LDL-cholesterol naar beneden te halen.

Ik weet het, het is een hele opgave om een rijpe avocado te vinden, want avocado’s worden nu eenmaal onrijp verkocht, aangezien ze niet aan de boom rijpen. Dit koude soepje kan je gemakkelijk op voorhand maken en neemt niet veel tijd in beslag. We brengen het op smaak met wat friszuur citroen- of limoensap, wat pittige verse kruiden zoals munt en dragon en enkele druppels hot sauce voor de kick. Versier met wat bieslook of geef er een krokantje van parmezaanse kaas  bij (het recept vind je hier).

En zo heb je in een mum van tijd een leuk en lekker aperitiefglaasje voor bij de borrel.

7958

Wat heb je nodig?

  • 1 komkommer
  • 1 rijpe avocado
  • Zeste en sap van 1 citroen
  • 200 ml ijskoud water
  • 250 gram volle yoghurt of Griekse yoghurt
  • 1 EL verse munt
  • 1 EL fijn gesnipperde bieslook
  • 1 EL verse dragon
  • 1 chilipeper of wat druppels hot sauce

Hoe maak je het?

Verwijder de schil van de komkommer en snij deze in kleine blokjes. Hou er eventueel een paar over voor de versiering. Doe hetzelfde met de avocado. Besprenkel met citroensap als je de avocado niet onmiddellijk gebruikt.

Doe alle ingrediënten in de blender, met een beetje grof zeezout en vers gemalen zwarte peper. Pureer tot je een mooie gladde vloeistof hebt. Voeg wat extra water bij indien te dik. Controleer de kruiding en voeg extra zout, peper of chilipepersaus toe tot de smaak goed zit.

Giet in de individuele glaasjes of een mooie soepkom en versier met stukjes komkommer en/of avocado en wat fijn gesnipperde bieslook.

Serveer onmiddellijk of zet weg in de koelkast.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.