Kokkels op Oosterse wijze

9800

Ik ben een groot liefhebber van schelpdieren en zeker van kokkels. En ik heb het grote geluk een superviswinkel in de buurt te hebben waar ik ze supervers kan krijgen.

De kokkels gaan meestal in pasta of in visschotels maar ze zijn ook lekker zonder iets erbij.

Vandaag komen ze als aperitiefhapje op het menu. Ik vind het leuk om een paar kommetjes op tafel te zetten waar iedereen kan van snoepen. Heel lekker en vooral, je kan ze à la minute klaarmaken. Ideaal voor bijvoorbeeld Valentijn, want je hoeft dus niet lang in de keuken te staan. En hiermee scoor je. Hou je niet van kokkels, ga dan voor de iets duurdere venusschelpen of tapijtschelpen.

Het recept is een variatie op recept van Bart Desmidt, de sympathieke chef van sterrenrestaurant Bartholomeus.

Maar je kan eindeloos afwisselen.

Hou je niet van deze Oosterse versie, ga dan voor Spaans met chorizo en bier. Snij de chorizo in blokjes en bak deze aan in olijfolie, samen met wat fijn gesnipperde look. Doe er wat fijn gesnipperde prei bij en laat verder garen. Na 10 minuten mogen er wat tomatenblokjes bij. Blus met bier (bvb Kamil) en gooi er de kokkels in. Laat verder garen tot de kokkels open zijn en serveer. Werk af met fijn gesnipperde platte peterselie.

Of ga voor deze less is more versie. Stoof een fijn gesnipperde sjalot in een lepel olijfolie en doe er dan wat look en stukjes chilipeper bij. Na een minuutje mogen de kokkels ook in de pan. Laat deze een drietal minuten garen, en blus met 50 ml droge sherry (Palo Cortado) en 50 ml witte wijn. . Schud nog eens op, zodat alle smaken goed mengen. Werk af met wat zeste van citroen en een paar eetlepels citroensap. Kruiden met peper en zout. Versier  met fijn gesnipperde platte peterselie.

Wat heb je nodig? Voor 4 personen

  • ½ kilo kokkels
  • 50 ml kokosmelk
  • 2 theelepels geraspte verse gember
  • 2 lente-uitjes
  • 2 rode chilipepertjes
  • Verse koriander (voor de saus en de afwerking)

Hoe maak je het?

Belangrijk is dat je de kokkels grondig spoelt en afborstelt, want er plakt dikwijls nogal wat zand aan. Verwijder diegene die al open zijn. Laat de kokkels eventueel rusten in koud gezouten water, want dat helpt ook om overtollig zand te verwijderen.

Neem een sauteuse en verwarm een lepel olijfolie. Doe de kokkels in de pan. Kruid met peper. Geen zout want ze bevatten al genoeg zout. Laat de schelpjes open gaan. Dit gaat zeer snel, vandaar dat je mise en place moet klaar zijn. Na een paar minuutjes of wanneer alle schelpjes open zijn mag je blussen met de kokosmelk en wat limoensap. Ik verhoog het vuur een beetje zodat de kokosmelk wat kan reduceren. Voeg er ook de gember bij, de koriander, fijn gesneden rode chilipepertjes en lente-ui. Zo krijg je een aangename harmonie van friszure, zoete en scherpe smaken. Na een minuut zijn de kokkels klaar. Serveer op borden of in kleine kommetjes en je aperitiefhapje is klaar. Werk af met wat blaadjes verse koriander.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.