Koffie-walnotencake

2274

Nullam is niet echt een zoetebek maar deze cake is werkelijk om van te smullen. Hij scoort weliswaar redelijk hoog op de caloriemeter, maar viel blijkbaar heel erg in de smaak want hij was even snel verdwenen als sneeuw voor de zon. Een gezegde dat duidelijk dateert uit vervlogen tijden toen er nog zon was. En ik ben waarschijnlijk niet de enige die snakt naar een beetje zon. In afwachting van betere tijden, deze lekkere cake die de afwezigheid van de zon dan maar moet compenseren.

De koffie en walnotencake bestaat uit twee lagen luchtige sponge cake (de Engelse versie van onze biscuit) verbonden door en afgewerkt met een zoete glazuur met koffiesmaak. Walnoten en koffie gaan kwa smaak heel goed samen, en die decadent rijke smakencombinatie vind je terug zowel in het deeg als in de glazuur.

Onderaan geven we nog wat alternatieve versies voor de afwerking mee en een tip om de cake vochtiger en iets rijker van smaak te maken, namelijk een koffiesiroop.

Wat heb je nodig?

Voor de cake

  • 2 EL instant koffie
  • 200 gram ongezouten boter
  • 200 gram suiker
  • 4 eieren
  • 200 gram zelfrijzende bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 100 gram walnoten

Voor de glazuur

  • 2 EL instant koffie
  • 150 ongezouten boter
  • 300 gram poedersuiker

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem een ovenschaal en leg er de walnoten in en zet deze ongeveer 8 minuten in de oven. Laaf afkoelen en hou wat halve walnoten over voor de versiering van de cake. De rest gaat in het deeg voor de cake en mag fijn gehakt worden (met een koksmes of in de keukenrobot).

Neem 2 ronde cakevormen van 20 cm en wrijf deze in met boter of gebruik bakpapier om de cakes er gemakkelijker te kunnen uithalen.

Los de 2 EL instant koffie op in 1 EL kokend water en laat afkoelen.

Klop de boter en de suiker op tot deze licht en luchtig is geworden en voeg er dan één voor één de eieren bij. Goed mengen vooraleer je het volgende ei erbij doet. Vouw er dan de gezeefde bloem en het bakpoeder. Gezeefde bloem is luchtiger en maakt de cake lichter. En als laatste mogen de fijn gehakte walnoten en de koffie er bij.

Verdeel het deeg over de twee bakvormen en zet deze in het midden van de oven. Bak de sponge cakes gedurende 20 tot 25 minuten, tot ze mooi goudbruin zijn en nog een beetje veren als je er op drukt. Haal uit de oven en verwijder de springvormen en laat de biscuits afkoelen.

Ondertussen maken we de glazuur. Los de andere 2 EL instant koffie op in 1 EL kokend water en laat afkoelen.

Klop de zachte boter op met het poedersuiker tot het mengsel bleek en fluffy is, voeg er dan de koffie bij.

We gaan nu de cake afwerken. Neem een serveerbord en leg er een cake op. Smeer de helft van de glazuur met een paletmes of spatel op de cake en leg er de tweede cake bovenop. Verspreid nu de rest van de glazuur op de bovenste cake en versier met de overblijvende halve walnoten.

Alternatieve versie.

Om de cake nog een iets rijker en vochtiger smaak te geven kan je de twee helften overgieten met een beetje suikersiroop waaraan je nog wat koffie-extract hebt toegevoegd. Maak een suikersiroop van 55 ml water en 50 suiker en voeg er 1 EL instant koffie bij.

In plaats van de glazuur kan je de cake ook versieren met een klassieke crème au beurre waaraan je de koffie toevoegt. Of je gaat voor een nog iets romiger versie die je maakt van 100 gram poedersuiker, 150 ml room en 100 gram mascarpone, terug aangevuld met de koffie.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.