Koffie Kàn slow coffee

Nullam Microwaveum--22

Straffeloos genieten

Zowel de occasionele gebruiker als de kenner zijn het over eens: de geur van vers gemaakte koffie is onweerstaanbaar. Geuren zijn zeer krachtig gelinkt aan emotie en geheugen, met andere woorden de geur van koffie kan zeer nostalgisch zijn en op één of andere wijze verbonden zijn met een verhaal uit ons verleden. Vul hier zelf maar een associatie in. Nullam is al jaren intensief bezig met koffie. We zijn niet alleen een grote verbruiker, maar we zijn ook veel bezig met de rol van koffie in de gastronomie, als bijvoorbeeld ingrediënt in gerechten of cocktails. We zijn daarom dus constant op zoek naar nieuwe smaken. Dankzij Yapado kwamen we in contact met de slow coffee van Koffie Kàn en hun verhaal wekte onze nieuwsgierigheid op. Dus gingen we spoorslags naar de Kerkstraat in Wenduine, aan de Belgische kust, waar de zeer sympathieke Marjolein en Frederik ons heel deskundige tekst en uitleg gaven. De afspraak ging maar 1 uur duren, maar we stonden pas drie uur later buiten.  Wat een interessant verhaal en één van de leukste werkbezoeken ooit!

Wie is Koffie Kàn?

Koffie Kàn uit Wenduine is een Belgische Koffiebranderij annex winkel geleid door Marjolein Vermeersch. Zij nam de zaak over van haar vader Johan. Hij begon met een klein brandertje in de winkel, toen goed voor 20 kilo. Nu verwerkt Koffie Kàn maar liefst 700 kilo koffie per dag en wordt verdeeld via duizend verdeelpunten over gans het land.

Nullam Microwaveum--2

Wat maakt Koffie Kàn zo speciaal?

In de jaren 70 was er een wereldwijde koffiecrisis (450.000 banen gingen verloren) omwille van de droogte in Brazilië en er ontstond een tekort aan koffie. De aankoopprijs van de koffiebonen ging de hoogte in, maar de verkopers hier mochten de verkoopprijzen van de koffie niet opslaan. Er ontstond een speculatieve markt en mensen begonnen koffie te hamsteren. In diezelfde periode werd er een marktonderzoek gedaan naar het gebruik van koffie.

Mensen zochten naar koffie met een lekkere smaak en eens ze die gevonden hadden veranderden ze niet meer van koffiesoort. Een tweede belangrijk element uit het onderzoek was dat mensen zochten naar koffie die gemakkelijk verteerbaar was en hartkloppingen en zenuwen vermeed. Gezondheid was dus een cruciale factor.

De koffiecrisis en het onderzoek leidden ertoe dat Koffie Kàn bewuster naar koffie is kijken zijn, en hun eigen techniek voor mengen en branden ontwikkelden. De koffie werd door henzelf geïmporteerd uit Latijns-Amerika (vooral Brazilië), vooral koffie van op grote hoogte. Dat is niet alleen de beste koffie naar smaak toe, maar hoe groter de hoogte, hoe minder cafeïne.

De andere factor, de relatie tussen koffie en gezondheid (vooral vertering) is moeilijker te onderzoeken, want de vertering heeft te maken met het branden en het mengen van de koffie. Branden is eigenlijk karamelliseren van de boon-natuurlijke suikers.

Met de slow koffie spreek je de markt van de slow food en gezonde natuurvoeding aan? Mensen gaan tegenwoordig bewuster gaan consumeren. Ze zoeken bij hun aankopen antwoorden op de vragen ‘heb ik er last van?’ en ‘vind ik het lekker?’.

Nullam Microwaveum--4

Koffie Kàn’s slow koffie proces

Koffiebonen zijn eigenlijk zaadjes, maar ze worden bonen genoemd vanwege de gelijkenis. Het zijn de meellichamen in de bonen die de cafeïne bevatten. De bonen worden in groene vorm getransporteerd, omdat er zo geen kwaliteitsverlies is. Het roosteren transformeert de groene koffiebonen in de aromatische bruine bonen zoals we die kennen. Tijdens dit proces worden de bonen constant in beweging gehouden om verbranden tegen te gaan. Wanneer de bonen een bepaalde interne temperatuur bereiken, worden ze bruin van kleur en komt de etherische olie vrij. Deze olie is verantwoordelijk voor de smaak en het aroma van de koffie. Normaal wordt ongeveer 3 tot 5 minuten gebrand aan een hoge temperatuur. Bij Koffie Kàn wordt er tussen de 13 tot 15 minuten gebrand, én aan veel lagere temperaturen. Met andere woorden, je moet een balans vinden tussen voldoende temperatuur én net genoeg tijd om te karamelliseren en toch niet te verbranden. Zo blijft de rijke smaak van deze SLOW koffie behouden.

Na het branden moeten de bonen onmiddellijk en zeer snel gedroogd worden om oxidatie tegen te gaan. Dit gebeurt bij Koffie Kàn door lucht. En dan moeten ze zo snel mogelijk verpakt worden.

Het lijkt misschien een eenvoudig proces, maar het is niet te kopiëren. Het duurt jaren vooraleer je de bonen kan ‘lezen’. Het verschil tussen een perfect geroosterde koffie en een slechte, komt soms op een seconde aan.

De speciale ventielverpakking

Er zijn heel veel factoren die een impact hebben op de smaak van het uiteindelijke product, zoals de oorsprong van de bonen, de plant zelf, de bodem, de weersomstandigheden (hoeveelheid regen en zon) maar ook de hoogte. Daarna zijn de verschillende fases van het proces ook heel belangrijk voor de smaak en het aroma: het mengen, branden, malen en het verpakken. Koffie Kàn gebruikt een speciale ventielverpakking, omdat na het branden CO2 vrij komt en dit ventiel zorgt ervoor dat oxidatie vermeden wordt.

Nullam Microwaveum--14

Hoe maak je de ideale koffie?

Er is geen techniek die voor iedereen dezelfde is. Belangrijk is dat je de koffie snel na het branden gebruikt. Ideaal is een periode binnen de twee weken. De manier waarop je de koffie bewaart, is belangrijk voor smaak en aroma. Koffie Kàn is ideaal voor filterkoffie en vereist een fijne filtermaling. Let op, ook de maling heeft een invloed op het resultaat. Maal de bonen zo kort mogelijk voor het zetten van de koffie. Volgende factor die een rol speelt is de kwaliteit van het water. En de laatste factoren waarmee je rekening moet houden zijn de temperatuur van je water (je koffiezetapparaat) en de looptijd.

Ik heb het er lang over gehad met Marjolein, maar de vraag die elke koffieliefhebber bezighoudt is natuurlijk de ratio tussen koffie en water. Dit is natuurlijk zeer subjectief, maar de ideale ratio is 50 gram koffie op 1 liter water.

Ook over de ideale manier om koffie te zetten hebben we het lang gehad: koffiezet of ouderwetse kan met filter bovenop. Uiteindelijk zijn we beiden voorstander van de kan met filter. En ook in de markt van de filters is er enorme vooruitgang gemaakt om je de beste smaak en aroma te garanderen. Ik was vooral gecharmeerd door de Chemex Classic Slow coffee maker, die zowat het beste resultaat moet opleveren. Alle attributen zijn trouwens te vinden in de winkel in Wenduine of in de webshop.

Nullam Microwaveum--12

Waar kan je Koffie Kàn vinden?

Je vindt Koffie Kàn in vrijwel elke natuurvoedingswinkel, bij de betere bakker, delicatessenwinkel, kaashandel enzovoort. Kijk het eens na op de site voor een verkooppunt in jouw buurt of bestel via de webwinkel van Koffie Kàn

Koffie Kàn: heerlijk zachtaardig

Koffie Kàn is de manier om straffeloos te genieten van een smaakvolle koffie, en dit dankzij hun eigen ontwikkelde unieke technologie. Naast de verrukkelijke mélanges kan je ook Koffie Kàn in pads krijgen. En er is altijd wel één of andere speciale mélange te verkrijgen.

Koffie Kàn Praktische Info

Koffie Kàn

Kerkstraat 84

8420 Wenduine

www.koffiekan.be

© 2016 – 2017, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.