Kip met bospaddenstoelen en riesling

9777

Luxemburg,het kleine land met de grote wijnen (Charles De Gaulle).

Een paar maanden terug was ik uitgenodigd op een  door “La Commission de Promotion des Vins & Crémants de Luxembourg” georganiseerd event, een diner met tasting van aangepaste wijnen in het gezelschap van een tiental Luxemburgse wijnmakers. Het heel gezellige en interessante etentje was heel leerrijk omdat de wijnmakers elk hun verhaal konden doen en wij honderduit vragen konden stellen. De wijnmakers hadden vanzelfsprekend hun beste wijnen meegebracht, en dit bevestigde alleen maar wat ik vorig jaar al had kunnen ondervinden: er zit topkwaliteit bij (zie artikel). 0581Ik ga ze niet allemaal bespreken, maar één wijn had me bijzonder gecharmeerd, namelijk de Riesling Palmberg 2012, Domaine viticole Mme Aly Duhr et fils. De broertjes Duhr zijn ongetwijfeld de jongste wijnmakers in Luxemburg. Deze getalenteerde twintigers maken de wijn voor het sinds 1872 bestaande Maison Duhr. De 18 hectare wijngaarden in Ahn, Wormeldange, Machtum, Grevenmacher en Mertert brengen ongeveer 150.000 flessen per jaar op, voornamelijk voor de Luxemburgse markt. Ongeveer 70% van de wijn wordt gerijpt in Bordeaux vaten en de overige 30% in inox containers. Hun Riesling – de koning van de wijnen – wordt geteeld op de best georiënteerde wijngaarden. De Riesling Palmberg is viriel, maar heeft veel elegantie en finesse en een bouquet dat me bekoorde.

Maison Aly Duhr Praktische Info

Ik ga zeker eens een bezoekje brengen bij mijn volgende trip naar de Moezel. Een wijnhuis om in de gaten te houden.

Maison Ms. Aly Duhr & Fils
9 & 16 rue Aly-Duhr, 5401 Ahn, Luxembourg

http://www.alyduhr.lu/

9776
Wat heb je nodig? voor 6 personen

  • 1 grote kip
  • 35 cl riesling
  • 600 gram girolles of een mengeling van bospaddenstoelen
  • 2 courgettes
  • een goede klont boter (ongeveer 50 gram)
  • 20 cl room
  • 2 sjalotten
  • 1 EL olijfolie
  • Platte peterselie
  • Peper en zout

2273

Hoe maak je het? 

Snij de kip vakkundig in acht stukken, kruiden met peper en zout bak ze aan in olijfolie en de helft van de boter. Wanneer de stukken kip mooi goudbruin zijn (na ongeveer 10 minuten) mag je er de fijn gesnipperde sjalotten bij doen. Stoof deze nog twee minuten mee en verminder dan het vuur tot zeer laag. Deglaceer met de riesling, dek af en laat het geheel nog 30 minuten verder sudderen.

Snij de courgettes in staafjes. Je kan de stukken courgette meebakken maar ik verkies ze apart te grillen of te bakken, en ze pas op het laatste moment bij de kip te doen, zodat ze nog krokant zijn.

Maak de paddenstoelen schoon met een borsteltje en snij ze in stukken indien nodig. Bak de paddenstoelen in de rest van de boter op een hoog vuur, tot dat al het natuurlijk vocht verdampt is.

We maken nu de saus. Haal de kip uit de pan en hou ondertussen warm. Verhoog het vuur en giet de room in de pan en laat een paar minuten indikken. Indien je saus te vloeibaar is, kan je een lepeltje maïzena oplossen in wat koud water en onder de saus mengen.

Wanneer de saus voldoende gereduceerd is, mogen de stukken courgette en de kip er terug in. Controleer de kruiding en warm nog even door. Werk af met fijn gesneden peterselie. Doe er ook de gebakken girolles bij of geef er deze apart bij.

Geef er gebakken kriel- of ratte aardappelen bij en een glaasje Luxemburgse Riesling Grand cru.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.