Keftedes van lamsvlees met orzo en yoghurtdressing

nullam goes greek-2 copy3376Ons tweede gerecht tijdens de Griekse week is lamsvlees met typische Griekse deegwaren, orzo. Trouwens, alle ingrediënten voor dit gerecht kan je in Delhaize vinden. Orzo is Italiaans voor gerst en wordt soms ook risoni genoemd. Het is een korte macaroni in de vorm van, maar groter dan een rijstkorrel en is dus geen rijst. Het wordt vaak Griekse rijst (kritharáki of manéstra) genoemd, maar het is dus wel degelijk pasta. Orzo komt voor in alle keukens van de Middellandse Zee, en ook in Delhaize.

Gekookte orzo is zeer veelzijdig en combineert gemakkelijk in een slaatje met rode ajuin en verse kruiden zoals munt en koriander, of met rucola en rode quinoa (zie foto’s). De verse kruiden zijn de smaakmakers en de rode ajuin en quinoa zorgen voor de crunch.

Je kan ook de orzo klaarmaken als een risotto, door hem eerst aan te bakken in boter, er kippenbouillon bijdoen. Net zoals een risotto laat je het vocht eerst absorberen vooral je er de volgende lepel op giet. Dit neemt ongeveer 20 minuten in beslag, tot de orzo al dente is. Je kan er de laatste minuut nog wat jonge spinazie in laten warm worden. Haal van het vuur en werk af met wat citroensap en wat gebrokkelde feta.

Wij kozen echter voor een zomers slaatje van orzo met een frisse dressing op basis van Griekse yoghurt en munt, met gegrilde sneden lamsschouder en huisgemaakte meatballs van lamsvlees. We brengen veel van de onderdelen op smaak met oregano, één van de belangrijkste ingrediënten in de Griekse keuken. Als je al in Griekenland bent geweest heb je het waarschijnlijk al geproefd maar zeker ook geroken want oreganooros ganos of vreugde van de berg – groeit er weelderig op de heuvels en verspreidt bij broeierige hitte een zoet en geurig parfum in de lucht. Ken je dit gerecht niet dan is het een leuke inleiding tot de Griekse keuken, en, ken je het wel, dan hoop ik dat dit mooie herinneringen oproept van mooie stranden en landschappen, zwoele avonden en lekker eten en drinken. Zoek je nog een ander keftedes gerecht, bijvoorbeeld met varkensgehakt, klik dan hier.

2675

Wat heb je nodig?

 • Brood
 • Melk
 • ½ kilo lamsgehakt (voor 4 personen)
 • Lamsschoudersneden
 • 1 ei
 • Rode ajuin
 • Platte peterselie
 • Verse muntblaadjes
 • Look
 • Gedroogde oregano
 • Citroen
 • Orzo
 • Feta (optioneel)
 • Griekse yoghurt

Hoe maak je het?

We maken eerst de keftedes, de Griekse meatballs. Week wat brood in melk. Neem een grote mengkom en doe er het gehakt lamsvlees in en meng er een ei door. Rasp een ajuin over de mengkom. Snipper twee teentjes look en doe er dan de kruiden bij: verse fijn gehakte platte peterselie en munt en een EL gedroogde oregano. Als laatste mag er de zeste van 1 citroen bij en het uitgewrongen geweekt brood. Kruid met verse zwarte peper en wat zout. Meng alles goed dooreen en maak ballen de grootte van een golfbal. Zet deze even weg in de koelkast.

Kook ondertussen de orzo volgens de gebruiksaanwijzingen. Giet het water af en laat uitlekken en afkoelen in een vergiet. Meng de orzo met de rode ajuin en wat fijn gesneden munt en rucola. Kruiden met wat peper en zout. Of maak de orzo klaar als een risotto, zoals hierboven beschreven.

4370

Vul een serveerkommetje met Griekse yoghurt en meng er wat gesnipperde muntblaadjes en gedroogde oregano onder. Meng er ook wat zeste van citroen onder en wat gedroogde oregano. Zo krijg je een frisse dressing voor je slaatje van orzo, ook heel lekker bij de keftedes.

Haal de meatballs uit de koelkast. Warm wat olijfolie op in een pan en bak de lamsgehaktballen tot ze mooi goudbruin en gaar zijn. Bak het de sneden lamsschouder op de grill of in een grillpan tot ze gaar zijn. Werk af met wat gedroogde oregano.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.