Katharine Hepburn’s Brownies

3555

Katharine Hepburn, de First Lady of Cinema en geboren op 12 mei 1907, was een Amerikaanse actrice met een ronduit indrukwekkende filmcarrière van 66 jaar. Ze heeft een recordaantal van 12 Oscarnominaties op haar naam, waarvan ze er 4 won als Beste Actrice.

Topactrice maar moeilijke tante

Na haar succesvolle start in Broadway probeerde ze het ook in Hollywood, maar al heel snel werd ze box-office poison omwille van haar in die tijd excentrieke (feministische) gedrag: ze droeg alleen maar broeken en wou ook niets anders dragen en weigerde met de pers te werken. Ook nam ze elke dag 8 ijskoude douches en poetste om de haverklap haar tanden. Het toen conservatieve Hollywood moest daar niets van weten en ze keerde dan maar terug naar de theaters van Broadway. De ommekeer kwam er toen ze de hoofdrol speelde in “The Phildadelphia Story” en dat stuk werd een enorm succes. Haar toenmalige minnaar Howard Hughes kocht de filmrechten en Katharine probeerde het terug in Hollywood. Ze speelde acht films met Spencer Tracy en werden beschouwd als het gouden koppel (wat ze ook waren). Ze bleef maar Oscarnominaties verzamelen. Ze won in 1967 haar tweede Oscar voor “Guess Who’s Coming to Dinner”, een film over het vooroordeel tegen gemengde huwelijken. Ze speelt een moeder die haar man er probeert van te overtuigen, hun dochter te laten huwen met een zwarte man (rol gespeeld door Sidney Poitier).  Ze speelde met Humphrey Bogart in de film ‘The African Queen’ en ook die relatie liep niet van een leien dakje (al zal zat de gin er wel voor iets tussen – zie artikel)

Katharine Hepburn en brownies

Katharine Hepburn is naast haar moeilijke en vreemde relatie met de pers ook zeer bekend om haar brownies. Tijdens een interview met The Ladies’ Home Journal in 1975 vertelde Katharine dat ze 3 belangrijke regels had in het leven: “Never Quit”, “Be Yourself” en “Don’t put too much flour in your brownies”. Waar ze het recept vandaan haalde weet niemand en het verhaal over de brownies van Katharine Hepburn is een eigen leven gaan leiden. Het recept werd bij het interview gepubliceerd en haar brownies werden heel bekend. Het recept werd ook overgenomen in talrijke kookboeken.

De brownies zijn heerlijk. De korst is krokant en gebarsten maar wat daaronder zit is zoet, vochtig, chewy en heeft een prominente chocoladesmaak. Het is heel moeilijk om er af te blijven wanneer ze net uit de oven komen.

Katharine Hepburn

Wat heb je nodig?

  • 200 gram donkere chocolade (70 % cacao)
  • 200 gram boter
  • 200 gram suiker
  • 100 gram bloem
  • 4 eieren
  • Poedersuiker voor de afwerking
  • Eventueel wat amandel- of hazelnootpoeder

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem een rechthoekige vorm en bekleed deze met bakpapier.

Laat de boter met de chocolade smelten au bain-marie. Klop de eieren op met de suiker tot je een bleke massa hebt, die bijna in volume verdubbeld is. Voeg hier de rest van de ingrediënten bij, meng even goed en giet dan in de bakvorm.

Bak gedurende 20 minuten in de oven of tot de brownies gaar zijn. Haal de vorm uit de oven en laat zo afkoelen.

Snij de brownies volgens de gewenste afmetingen en strooi er eventueel wat poedersuiker over.

NM.

 

 

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.