John Bultinck

De man die zijn volk leerde TV-koken

7703_011

U zal het misschien niet geloven maar er was ooit een periode waarin men op de toenmalige nationale zender BRT Algemeen Beschaafd Nederlands (ABN) moest praten en in een deftig pak op TV diende te verschijnen.  De BRT had toen ook al een kookprogramma. De man die het presenteerde droeg steevast een strikje, was een eminent kunstliefhebber (en kenner), een bekend advocaat en vooral, een gepassioneerd gastronoom. Zijn naam … John Bultinck.

John Bultinck, Gentenaar en geboren in 1934,  presenteerde tussen 1968 en 1973 het eerste culinaire programma op de BRT, dat luisterde naar de naam “Kijk en Kook”. In dit programma ontving hij telkens een bekende gast voor wie hij kookte en met wie hij tegelijkertijd een gesprek voerde over de dingen des levens. Lang voor alle anderen, was hij de eerste televisiekok.

Raar maar waar, maar de eerste televisiekok was geen echte kok maar een gastronoom pur sang. Toch was “Kijk en Kook” volgens velen, één van de beste programma’s ooit door de BRT gemaakt, niet alleen door de eigenzinnige gerechten die werden klaargemaakt maar ook door de interessante, humoristische en intelligente gesprekken, de passie voor eten, de liefde voor de mens en de oneliners van presentator himself. Een greep uit zijn recepten: Maatjes met maagdjes, Avocat belge fouetté, Rog James Ensor, Fondue van Toulouse-Lautrec,  mosselen Lady Godiva enzovoort.

John Bultinck was naast gastronoom ook een begenadigd schrijver, die al tijdens zijn studententijd met een literair tijdschrift startte maar ook lang een culinaire rubriek schreef voor het dagblad ‘Vooruit’. Bultinck was ook één van de oprichters van het Gentse Volkstoneel. Bultinck deed ook een cameo als advocaat in de toen zeer populaire stripreeks Nero van Marc Sleen, namelijk in het album De Sprekende Draak (1983).

Veel is er niet te vinden over John Bultinck tenzij zijn “100 culinaire uitstapjes”, dat veel meer was dan een gewoon kookboekje. Naast de recepten en de bijhorende verhaaltjes, las je er ook over zijn engagement , zijn drijfveer om te koken en talrijke keukengeheimen. John Bultinck verliet ons in 1990, veel te vroeg.

FilmfestivalGentBnnr

Vandaag start het filmfestival in Gent, dus vandaar dit eerbetoon aan één van de bekende Gentenaars uit de vorige eeuw en de pionier van de kookprogramma’s op TV. Want John Bultinck was ook de allereerste voorzitter van het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen in Gent (1979).

De 38e editie van het Filmfestival Gent is voorzien van 11 tot en met 22 oktober 2011. Opnieuw zal het festival ruime aandacht besteden aan filmmuziek, met onder andere de elfde editie van de World Soundtrack Awards op zaterdag 22 oktober 2011. Het festival houdt ook opnieuw de vinger aan de pols van nieuwe evoluties op filmvlak met Almost Cinema, het programma in samenwerking met Vooruit dat het grensgebied tussen film, mediakunst en muziek aftast.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.