In the Mix: White Lady

Nullam Microwaveum-7776

21 juni: zomerzonnewende

De zomerzonnewende (solstitium aestivum) of midzomer luidt het begin van de zomer in. De dag is dan het langst. en markeert het moment waarop de zon haar grootste kracht heeft. Men geloofde dat planten op midzomer geneeskundige en magische krachten hadden. Tijdens de viering van midzomernacht werden vreugdevuren ontstoken om zich te beschermen tegen de duistere krachten, waarvan werd geloofd dat ze vrij spel hadden vanaf het moment dat het aantal uren daglicht opnieuw afnam.

Net zoals voor de winterzonnewende probeer ik een recept of een drankje te maken of te ontwerpen. Ik koos deze keer voor een White Lady, omdat zonnewende me altijd doet denken aan een druïde, een oude man met een lange baard en een lang wit gewaad en een sikkel in zijn hand. En de White Lady cocktail is heel wit.

Harry of Harry?

De White Lady is een cocktail met een verhaal want er is discussie over wie de uitvinder is. Volgens de een is het Harry MacElhone in 1919 in Ciro’s Club in Londen. Hij gebruikte eerst crème de menthe, maar verving die in 1929 in zijn Harry’s New York Bar in Parijs door gin. Maar ook Harry Craddock van The Savoy claimt de uitvinding (de White Lady komt voor in zijn Savoy Cocktail Book van 1930

De White Lady cocktail

Eigenlijk is het een Sidecar cocktail met gin in de plaats van brandy.

De White Lady is licht en verfrissend: je krijgt de subtiele botanicals van de London Dry Gin, de zoetheid van de Cointreau en het friszuur van het citroensap. Opletten, want ondanks de zeemzoete naam is de cocktail sterker dan je denkt.

Nullam Microwaveum-7768

Wat heb je nodig?

  • 5 cl gin London Dry style zoals Bulldog, Martin Miller’s of Beefeater
  • 2 1/2 cl Cointreau
  • 2 1/2 cl vers geperst citroensap
  • 1 eiwit

Hoe maak je het?

Doe de eerste drie ingrediënten in de shaker met wat blokken ijs. Goed shaken en dan door een zeefje in een coupe glas gieten. Deze cocktail moet echt koud zijn, dus de koeling is belangrijk: lang genoeg shaken, genoeg ijs en een koud glas.

Schud een eiwit op en giet dit voorzichtig in het glas: het eiwit verandert de smaak niet, maar geeft body en textuur aan de cocktail en een mooi wit laagje schuim.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.