In the Mix: the Penicillin

Diegenen die Nullam al van in het begin volgen weten dat er hier al veel cocktails gepasseerd zijn met een geschiedenis. Denk maar aan de Negroni (zie receptuur) of veel van de cocktails die in Harry’s New York Bar in Parijs werden gecreëerd. Want het gaat ons niet alleen om de cocktail, maar vooral ook het verhaal:  waar, door wie en onder welke omstandigheden hij is uitgevonden. En je hebt het kunnen volgen, er zijn leuke verhalen bij, soms heel erg gecontesteerd door de nabestaanden van de betrokken partijen, onderlinge familieruzies en ga zo maar door.

De meeste van die klassiekers zijn gemakkelijk 50 tot 100 jaar oud. En ze hebben allemaal de tand des tijds overleefd en staan in elke goede cocktailbar op het menu. En toch gaan we het vandaag hebben over The Penicillin, een cocktail die pas sinds 2005 bestaat en op die korte tijd ook al de wereld veroverd heeft. The Penicillin staat in mijn lijst van de 25 meest iconische cocktails.

The Penicillin is een creatie van de toen 21-jarige Australiër Sam Ross van The Milk & Honey Bar in New York. Hij probeerde een variant te maken op de Gold Rush en Bee Knee’s cocktail, met als resultaat The Penicillin. Hij vond dat deze cocktail hetzelfde helende effect had als chicken noodle soup (door New Yorkers Jewish Penicillin genoemd), vandaar de naam.

Beneden vind je de originele receptuur, maar Dieter Van Roy van Cocktailbar Bijou (zie foto) maakt een hele sterke eigen versie van The Penicillin.

Wat heb je nodig? voor 1 cocktail

  • 60 ml blended whisky
  • 40 ml een rokerige Islay single malt zoals Laphroaig of Talisker
  • 20 ml vers geperst citroensap
  • 20 ml honinggembersiroop
  • Gekonfijte gember voor de versiering

Hoe maak je het?

De honinggembersiroop

Maak een honing gembersiroop van 250 ml water, 250 ml honing en een groot stuk gember. Breng aan de kook, verminder de temperatuur en laat nog een 5 tal minuten sudderen op een klein vuurtje. Laat een nachtje afkoelen en filter.

Combineer de blended malt, het citroensap en de honinggembersiroop in een met ijs gevulde shaker. Neem een tumbler met een ijsblok, shake de vloeistoffen in de shaker en giet door een barzeef in het glas. Werk af met de Laphroaig of Talisker en versier met een stukje gekonfijte gember op een stokje.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.