In the Mix Gin & Martini Riserva Speciale Sour

Sour (cocktail)

De sour cocktails zijn een familie van mixed drinks. De meest bekende zijn de Margarita (zie artikel) , Daiquiri, Kamikaze, de Whiskey Sour en de Sidecar (zie artikel).  De Sour cocktails bestaan ongeveer uit 2 delen alcohol, tegenover 1 deel zuur en 1 deel zoet.

Ze bestaan uit een basisspirit, een zuur (citroen- of limoensap) en een zoete vloeistof (siroop, triple sec, cointreau, grenadine, ananassap, enz). Sours zijn zowat de oudste cocktails (Jerry Thomas had ze in 1862 al in zijn boek) en hebben die juiste balans tussen zoet en zuur (tart) en toch genoeg alcohol om er een stevige en kleurrijke cocktail van te maken met een mooi, elegante opaciteit.

Voor deze gin en bitter sour gebruikte ik de onwaarschijlijk lekkere Martini Riserva Speciale Bitter, geïnspireerd op het originele recept uit 1872, waaraan Martini een hippe toets heeft gegeven en Jensen’s Bermondsey Gin.

Een fluwelen textuur

Gin, Bitter en citroensap combineren heel goed maar hebben toch elk hun scherp kantje. Het eiwit brengt dit alles samen en zorgt voor een fluwelen textuur. Deze sour cocktail doet de smaakpapillen van je tong dansen van vreugde: de bitter smaakpapillen zitten vanachter op je tong, de zuur smaakpapillen situeren zich aan beide zijkanten en de zoete smaakpapillen zitten helemaal vooraan. Daar zit dus het succes van deze cocktail. Zowat je ganse smaakpalet wordt geprikkeld.

Wat heb je nodig?

  • 30 ml gin
  • 20 ml Martini Riserva Speciale Bitter
  • 20 ml vers geperst citroensap
  • 15 ml simple syrup (suikersiroop)
  • 1 eiwit
  • 1 dash orange bitters
  • 1 schijfje appelsien

Hoe maak je het?

Doe de gin, de Martini bitter, citroensap, siroop, bitters en eiwit in een shaker en schud alsof je leven ervan afhangt.

Vul dan de shaker met ijsblokken en shake tot het eiwit schuimig is. Strain in een gekoelde coupette en versier met een schijfje (gedroogde) appelsien.

NM.

 

© 2018, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.

Hello there! Laat ons weten wat je denkt