In the Mix: El Diablo

4282In het nieuwe gamma voor deze winter heeft Delhaize tequila aan hun assortiment toegevoegd dit in een poging om het tij wat te keren, want het is gin die toon aangeeft. Gin is sedert een paar jaar alom tegenwoordig en dat zal vermoedelijk ook wel zo blijven. Maar toch zijn er nieuwe invloeden op de markt te ontdekken. Momenteel is de nieuwe grote tendens op internationaal niveau, na de gin, ontegensprekelijk de tequila, en voornamelijk in het topsegment. En ook in de hippe cocktailbars zie je veel cocktails met tequila en mezcal op de kaart verschijnen. Wij kozen speciaal voor Valentijn een verleidelijke cocktail op basis van tequila.

Bij Delhaize is het verlangen ontstaan om haar klanten het universum van de tequila te laten ontdekken. Concreet wenst ze dat te doen via een reeks producten die de aromatische rijkdom van het destilleren van de agaveplant en haar rijping (silver, reposado et añejo) perfect uitdrukken. Om het “El Domador” gamma (de Temmer in het Spaans) te ontwikkelen, heeft Delhaize een beroep gedaan op zijn expert sterke dranken en cocktails, Manuel Wouters. “Het doel van dit nieuwe gamma tequila’s was de producten met de meest interessante smaken en aroma’s selecteren, zowel voor een “dry” als voor een gebruik in een cocktail, en dit voor elk soort tequila. Daarom heb ik nauw samengewerkt met de Mexicaanse distilleerder om de meest aangename aromatische profielen te bekomen”, aldus de bekende bartender van SIPS te Antwerpen. “De tequila’s El Domador zijn voor 100% samengesteld uit agave, zodat het heel pure, echte premiumproducten worden. De mensen die tequila als een weinig kwalitatief product beschouwden, zullen van mening veranderen en een hele aangename ontdekking doen. Tequila is het voorbeeld bij uitstek van een ondergewaardeerde sterke drank, maar heeft veel meer te bieden dan slechts als shots gedronken te worden. Qua aroma’s is het een uniek product en vormt het een uitstekende basis voor mixologen.”

Drie soorten tequila’s voor verschillende consumenten

Om zich de kunst van het degusteren van de tequila meester te maken, is het belangrijk om haar oorsprong te kennen. Tequila is het distilleerfruit van de agave, na het koken en fermenteren hiervan. Deze plant groeit voornamelijk in Mexico en lijkt op een cactus maar is een andere variëteit. De meest kwalitatieve tequila is voor 100% samengesteld uit blauwe agave (en niet van andere suikers) en moet verplicht gebotteld worden in de streek waar hij geproduceerd wordt. Dat is voornamelijk rond de stad Tequila of in de regio Jalisco, en is het geval van de Delhaize tequilas El Domador.

Na een dubbele (zelfs drievoudige) distillatie kunnen de tequilas al dan niet rijpen in eiken vaten en dragen ze de klassificaties silver, gold, reposado, añejo of extra añejo. Delhaize heeft beslist om drie verschillende soorten tequila voor te stellen om haar klanten uit te nodigen voor een reis naar het hart van Mexico.
4270a
Tequila El Domador Silver – Puro Agave

Een tequila die geen rijping heeft gekend, en heeft een grote puurheid en een mooie helderheid. Ze heeft toetsen van kruiden, citrusvruchten en groene appel. Puur te degusteren (zonder ijs) of in een cocktail, zoals de gekende Margarita of in een El Diablo, een creatie van Manuel Wouters.

Tequila El Domador Añejo – Puro Agave

La Anejo is een tequila van minimum 12 maanden, gerijpt in eiken vaten. De tequila El Domador añejo heeft 13 maanden gerijpt. Ze heeft een delicate en ronde mond waarin men toetsen van gedroogd fruit, koffie en vanille terugvindt. Puur te drinken (zonder ijs) of in een cocktail.

Tequila El Domador Reposado – Puro Agave

Reposado is een tequila die minimum 3 maanden heeft gerijpt in eiken vaten en in dit geval heeft de tequila 4 maanden gerijpt. Deze is smeuïg in het gehemelte en geeft zachte aroma’s prijs zoals karamel met boter, gegrilde noten met als afdronk een lichte houttoets. Puur te drinken (zonder ijs) of in een cocktail.

Speciaal voor Valentijn presenteren we de kleurige en verleidelijke El diablo, een creatie van Manuel Wouters van SIPS.

Wat heb je nodig?

  • 4 cl Tequila El Domador
  • 1,5 cl crème de cassis
  • 2 cl limoensap
  • ijsblokjes
  • een flesje Fentimans Ginger Beer

Hoe maak je het?

Vul een glas met ijsblokjes en giet daar de tequila, de crème de cassis en het limoensap bij. Voeg de inhoud van de Fentimans Ginger Beer toe, en versier het glas met partjes limoen.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.