In the Mix: Disaronno Sour

9443

De Disaronno of Amaretto Sour cocktail is gebaseerd op de klassieke whiskey sour, een cocktail gemaakt met Bourbon, vers geperst citroensap, suiker en een beetje eiwit. De ingrediënten worden geschud in een shaker en direct in een glas gegoten, soms over ijsblokjes. De Whiskey sour is heel lang geleden afgeleid van punch. Een vrouwvriendelijke variant op de Whiskey Sour is de Amaretto Sour, waarbij de bourbon vervangen wordt door Disaronno Amaretto. De Amaretto Sour met zijn zachte smaak is vrij eenvoudig te maken: naast amaretto gebruik je citroen, suikersiroop, eiwit en een shaker met ijs.

De Disaronno Sour bestaat slechts uit drie bestanddelen maar is daardoor niet minder lekker dan de meer gesofistikeerde cocktails, die eerder complex van smaak kunnen zijn. Het is eerder een welgekomen afwisseling.

Een cocktail die slechts met drie ingrediënten gemaakt wordt – zowel de whiskey sour of de Disaronno sour – is gevaarlijk, want je hebt dus maar drie ingrediënten waar je kan mee spelen en waarmee je de juiste balans van smaken moet zien te vinden. De kunst is het vinden van de juiste smaakbalans tussen Disaronno, citroensap en suiker. Het idee van de Sour cocktail is net genoeg citroen te gebruiken om de Disaronno te counteren en net genoeg suiker om het scherpe kantje van de citroen weg te nemen. Maar de citroen mag niet helemaal naar de achtergrond verdwijnen of zelfs geneutraliseerd worden, want het blijft natuurlijk een ‘sour’ cocktail. En daarnaast mag je ook de smaak van de Disaronno niet gaan verstoppen. Ergens tussenin zit dus die lekkere verfrissende cocktail, die de Disaronno Sour is.

Nog een woordje over de twee overblijvende ingrediënten. Het toevoegen van eiwit aan cocktails is zo oud als de straat. Maar je ziet het niet veel meer – net zoals je enkel bij de professionals nog echt vers geperst citroensap krijgt. De Disaronno Sour is goed te drinken zonder het eiwit, maar probeer het eens. Je eiwit zorgt voor een zachtheid van slaken en een fluwelen textuur. En het witte schuimlaagje is mooi voor het oog. Maar de fluwelen textuur zorgt ook het gevaar: deze cocktail gaat heel goed naar binnen.

De verse cranberries of veenbessen worden lichtjes geplet, eigenlijk net genoeg opdat ze hun zoetzure sap vrijgeven. En tijdens deze feestperiode geeft het een extra feestelijke toets aan deze cocktail.

Met een klein beetje oefening maak je zelf de perfecte Disaronno sour. Maar hou er rekening mee dat recepten voor cocktails eerder richtlijnen dan wetten zijn. We gaven jullie het exacte recept mee en het waarom voor de verschillende ingrediënten, aan jullie om te toveren.

De alombekende Disaronno-fles zit voor de feestdagen in een Moschino-kleedje. Disaronno, de populairste Italiaanse likeur ter wereld, sluit een succesvol jaar af in stijl: de iconische fles met de onmiskenbare vierkante dop krijgt voor de feestdagen een nieuwe look aangemeten door het Italiaanse modehuis Moschino.

De MOSCHINO loves DISARONNO-fles werd ontworpen in de huisstijl van het modemerk, met als afwerking het klassieke hartenpatroon in een gedurfd zwart en rood kleurenpalet. Deze opvallende Limited Edition laat de Moschino-kenmerken samensmelten met het silhouet van Disaronno.

Wat heb je nodig?

  • 40 ml Disaronno
  • 15 ml citroensap
  • Suikersiroop
  • eiwit
  • 7 gecrushte veenbessen

Amy-5

Hoe maak je het?

Alle ingrediënten mogen in de shaker. Schudden en met een strainer in een fluitglas gieten (zonder ijs). Versier met de licht geplette veenbesssen.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.