In the Mix: Disaronno Darkness

1326

Na de verandering naar winteruur is er veel minder licht, en nu begint het ook merkelijk kouder te worden. Er zijn wat feestdagen geweest en dan doe je al wel eens een uitstapje of ga je al eens wandelen. Om de koude weg te jagen en je verkleumde vingers terug bruikbaar te maken stelt “In the Mix” je dit lekkere warme drankje voor: het combineert warmte en duisternis. Zijn naam Disaronno Darkness, op basis van amaretto en cognac.

1256

Amaretto mag niet worden verward met Amaro, een andere familie van Italiaanse likeuren die hoewel ze ook ietwat zoet zijn, zich toch onderscheiden door de sterkere, bittere smaak van de kruiden.

Amaretto DiSaronno heeft een unieke en sterke merkidentiteit. Het heeft een direkt herkenbare karakteristieke, bitterzoete amandelsmaak (mandorla amara) alhoewel er geen amandelen of noten in zitten. Maar niet alleen de smaak is karakteristiek, ook het aroma – eveneens onmiddellijk herkenbaar – én zeker de fles. De unieke vierkante fles geeft Amaretto de uitstraling van kwaliteit, traditie en klasse en werd in de jaren 70 ontworpen door een glasmaker uit het wereldberoemde Murano (Venetië).

De marketing van deze Amaretto wordt altijd geassocieerd met romantiek. Het verhaal van Disaronno begint al in 1525 tijdens de Renaissance. Bernardino Luini, een leerling van Leonardo da Vinci krijgt de opdracht om in Saronno een fresco van de Madonna dei Miracoli te schilderen. Hij koos een beeldschoon meisje dat in de plaatselijke herberg werkte als model en muze. Na afloop en als blijk van haar dankbaarheid gaf ze de schilder een fles met een amberkleurige likeur, geurig en zacht als zijde. En zo is het allemaal begonnen.

Disaronno Darkness is dus een koffie op basis van likeur waar bij de zoete marsepeinsmaak van de Amaretto in evenwicht gehouden worden door de kenmerkende rijke warmte van de Cognac en de bitterheid van de espresso. Wie kan aan deze verleiding weerstaan? Perfekt dus voor dit koude weer.

Jigger of Pony?

Tip: Een jigger of barmaatje gebruik je voor het afmeten van een bepaalde hoeveelheden drank bij het bereiden van cocktails. De twee verschillende kanten hebben ook een verschillende inhoud. De kant met de meeste inhoud wordt jigger genoemd (50 ml), de kant met de minste pony (25 ml). Maar dit kan verschillen. Heb je geen barmaat? Geen probleem, veelal worden ook de volgende onderling verwisselbare maten gebruikt:  een shot of 2.5 cl of 25 ml.

1249

Wat heb je nodig?

  • 25 ml Cognac (bvb Remy Martin VSOP)
  • 25 ml Disaronno Amaretto
  • Espresso of sterke zwarte koffie
  • Slagroom, licht opgeklopt
  • 1 snuifje cacao poeder
  • 1 theelepel suiker

Hoe maak je het?

Giet de hoeveelheid Amaretto Disaronno  en  cognac in het glas. Voeg er de koffie en de suiker bij. Roer voorzichtig. Strooi er wat cacaopoeder over en giet dan de room voorzichtig over de achterkant van een lepel in het glas zodat je een mooie laag boven de koffie krijgt.

Deze rijke, zijdezachte warme drank is perfect na een lange wandeling maar ook als afsluiter van een etentje.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.