In the Mix: Cuba Libre

Cuba libre of ‘Rum and Coke’ is één van de meest populaire long drinks, gemaakt met slechts drie ingrediënten, cola, witte rum en een stukje limoen.

3128

Volgens de barmanologie behoort deze gemengde drank tot de familie van de highball drinks, waarbij de basis alcohol gemengd wordt met een grotere hoeveelheid niet alcoholisch (zoals bijvoorbeeld de Scotch and Soda). Het is ook een typisch ‘on the rocks’ drankje, waarbij de liquide bestanddelen over ijsblokjes worden gegoten.

Er zijn een aantal theorieën over het ontstaan van de Cuba libre. Deze longdrink zou geboren zijn in een bar in Havana, de hoofdstad, tijdens de Spaans-Amerikaanse oorlog (1898) toen een zekere Kapitein Russell de bar binnenstapte en Rum met Coca-Cola bestelde. Deze cocktail bleek in de smaak te vallen bij de soldaten, en al snel, riep men er de toost ¡Por Cuba Libre! bij, ter ere van het pas van de Spanjaarden bevrijde Cuba.

Wat heb je nodig?

  • 2 delen Rum
  • een stukje Limoen
  • IJsblokjes
  • Coca Cola

Hoe maak je het?

Neem een longdrinkglas en wrijf een stukje limoen over de rand van het glas. Pers wat van het stukje limoen uit in het glas en doe het stukje limoen in het glas. Vul het glas op met ijsblokjes en giet hierover 2 delen witte rum. Vul aan met Cola.

3140

Er zijn vele varianten van de cuba libre maar er zijn twee varianten, die we jullie niet willen onthouden.

Hot Cuba Libre

Deze variant is zeer populair in de Antillen. Het gaat om dezelfde samenstelling als de gewone Cuba Libre, maar er wordt een kleine hoeveelheid – a splash – pikante saus op basis van habanero aan toegevoegd.

De Virgin Cuba Libre

Dé favoriete drank van Sheldon Cooper, de sarcastische ubernerd uit de “The Big Bang Theory”. Hoe maak je de Virgin Cuba Libre? Zeer simpel, gewoon even de dialoog tussen Sheldon en Penny uit ‘The Grasshopper Experiment’ aflevering lezen.

Sheldon: I’ll have a Diet Coke.

Penny: OK, will you please order a cocktail? I need to practice mixing drinks.

Sheldon: Fine, I’ll have a virgin Cuba Libre.

Penny: That’s, um, Rum and Coke without the rum.

Sheldon: Yes.

Penny: So, Coke.

Sheldon: Yes. And would you make it Diet?

Penny: [sighs] There’s a can in the fridge.

Sheldon: A Cuba Libre generally comes in a tall glass with a lime wedge.

Penny: Then swim to Cuba.

Sheldon: Bartenders are supposed to have people skills.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.