In the Mix: Cosmopolitan

Cosmopolitan, Cupcakes en Boys bands

In de jaren 90 zag je op ieder feest iedereen Cosmopolitans drinken. Dankzij Carry Bradshaw van ‘Sex and the City‘ werd de Cosmopolitan één van de meest beroemde (dames)cocktails, want de verleidelijke roze kleur en de licht zuur-zoete smaak maakten deze bijzonder geliefd bij de dames. De Cosmopolitan werd op zeer korte tijd een rage, maar verdween eigenlijk al even snel. Nu durft bijna niemand nog een Cosmopolitan bestellen, Net zoals niemand nu durft te bekennen dat hij toen een fan van de BackStreet Boys was.

De Cosmopolitan cocktail mag dan wel roze van kleur zijn, maar toch is het een stevig drankje: de cranberry juice, de Cointreau en het limoensap verdoezelen de smaak van de vodka.

Vodka werd in die periode bijna niet in cocktails gebruikt (we komen uit de jaren 80 met de toenmalige gin hype) en veenbessensap al veel minder. Het bekendste merk van cranberry juice – Ocean Spray – was heel populair bij kinderen, maar ze wouden ook de volwassenen bereiken. Daarvoor werd in de jaren 70 The Harpoon uitgevonden, een cocktail op basis van vodka, cranberry juice en limoensap. Voeg hier Cointreau bij en je hebt een Cosmopolitan. Maar wie op dit idee kwam, is bijna niet meer te achterhalen.

In seizoen 2 van Sex and the City – ook verantwoordelijk voor het succes van cupcakes en designer shoes – bestelt Samantha een Cosmopolitan en de rest is geschiedenis. Terwijl de huidige cocktailcultuur naar pure alchemie neigt, is dit gewoon mengen, want de Cosmo is een eenvoudige, maar wel iconische cocktail.

We maakten voor Valentijn onze eigen versie met bloedappelsienen, die de smaak van de Cosmo gaan boosten. Cheers!

Wat heb je nodig? voor twee cocktails

  • 120 ml vers geperst sap van bloedappelsienen
  • 60 ml cranberry juice
  • 80 ml vodka Grey Goose
  • 60 ml Cointreau
  • een dash orange bitters
  • een schijfje bloedappelsien

Hoe maak je het?

Persoonlijk gebruik ik geen Martini-glazen omdat een Cosmopolitan niet van de Martini familie is. Ik gebruik moderne coupettes, die ik vooraf vul met ijsblokken.

Doe alle ingrediënten in de shaker gevuld met ijsblokken. Twintig seconden goed schudden. Giet het ijs uit de coupettes en strain en verdeel over de twee glazen.

Tip: Versier met een schijfje bloedappelsienen. Ik perste van die hele donkere bloedappelsienen en hield er één over voor de schijfjes. Blijkt nu dat het de enige was die bijna geen kleur had. Dus eerst checken!

NM.

 

© 2018, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.

Hello there! Laat ons weten wat je denkt