In the Mix: Boulevardier

Jullie hebben het waarschijnlijk al lang begrepen maar ik ben een grote Campari fan. Ok, ik stam nog uit de tijd dat Campari orange zowat de enige versie was. Maar ik was al heel vroeg een echte Negroni die hard (zie artikel). Ik vind die combinatie van gin, Campari en zoete vermouth heel goed te smaken. De Negroni als cocktail is fris en tegelijkertijd zacht en scherp en bitter en zoet. Het maakt van de Negroni een karaktervolle cocktail die perfect past in de zomer, maar toch robuust genoeg is voor de rest van het jaar.

En toch ga ik vanaf de herfst eerder overschakelen naar de neef van de Negroni, de Boulevardier. Deze cocktail wordt gemaakt volgens de gekende Negroni formule, namelijk gelijke delen Campari, zoete vermouth en gin, maar de gin wordt voor de Boulevardier vervangen door bourbon.  En het is niet zomaar een alcohol verwisselen voor een andere, want de verhaallijn is veranderd. De Boulevardier is complexer, intrigerend en vooral rijker. Het samenspel van bitter en zoet is gebleven, maar de bourbon maakt er iets totaal anders van.

Het recept van de Boulevardier stond voor het eerst geregistreerd in 1927, in het boekje Barflies and Cocktails van Harry McElhone. Harry was de barman van Harry’s New York Bar in Parijs, een naam die al een paar keer op deze blog te vinden was.

Ik hou van cocktails die zo weinig mogelijk van het origineel afwijken. Maar bij de Boulevardier mag je in plaats van 1 maat bourbon tot 1 ½ maat gaan. Welke bourbon gebruik je voor de Boulevardier? Wel dit hangt natuurlijk van je eigen smaak af, maar ik maak ze nu met een Wild Turkey Kentucky Straight Bourbon Whiskey – met dank aan ‘The Godfather’ Jan Van Ongevalle (van The Pharmacy Cocktailbar in Knokke-Heist) voor de tip.

Ik verkies de Boulevardier in een coupe glas, omdat dit er ook nog een beetje het gevoel van de Drooglegging (Prohibition) aan toe voegt.

Wat heb je nodig?

  • 1 maat Campari
  • 1 maat Bourbon
  • 1 zoete vermout
  • strip van appelsienschil voor de versiering

Hoe maak je het ?

Giet de ingrediënten in een groot mengglas gevuld met ijsblokken. Roer 20 seconden met een cocktaillepel en giet in de gekoelde glazen. Neem een strip appelsienschil en laat de etherische oliën los boven de cocktail en versier de Boulevardier met de strip.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.