In the Mix: Bombardino

2052

In deze periode van het jaar staan velen op de skilatten en gaan in razende vaart de hellingen af, soms sneller dan ze gedacht hadden. Iemand voor wie het nooit snel genoeg kon gaan was de meest flamboyante skiër ooit en de beste van zijn generatie, namelijk Alberto Tomba, mijn jeugdidool. Tomba, bijgenaamd ‘La Bomba’ wegens zijn agressieve stijl van skiën was een specialist in de slalom en de reuzenslalom, behaalde in zijn carrière 50 wereldbekerzeges en won 3 Olympische titels en tal van andere titels. Slechts één man was ooit beter, namelijk die andere legende, de Zweed  Ingemar Stenmark. Tomba La Bomba won zijn eerste wereldbekerzege op 21-jarige leeftijd in Sestrière. Hij won niet alleen de slalom maar ook de reuzenslalom en versloeg daarmee de onklopbaar gewaande Stenmark. Zomaar. Zijn visitekaartje was afgegeven en het volgende jaar op de Olympische Winterspelen in Calgary deed hij dit dubbelnummer nog eens over. Het begin van een mooie loopbaan die duurde tot 1998.

Alberto Tomba, geboren in Bologna, was eigenlijk te zwaar gebouwd voor het skiën maar desondanks dat was hij één brok explosiviteit en razendsnel en dus won hij ook zeer veel. Het publiek hield van hem en hij was ook de eerste skiër die de status van een rockster had. Eén van zijn bijnamen was trouwens ‘Elvis op skis’, ook vanwege de grote bos haar op zijn hoofd. Hij nam steevast voor en na elke race de tijd om het publiek te gaan groeten en een praatje te slaan. Discipline was zijn zwakke punt en daardoor heeft hij niet alles uit zijn carrière gehaald.  Hij leed een beetje aan wat de Engelsen “a wandering eye’ noemen, en Tomba werd constant gelinkt aan allerlei vrouwelijk exotisch schoon, zoals de Oost-Duitse ijskoningin Katarina Witt.

Vandaag speciaal voor alle vrienden en lezers die nu ergens op de skilatten staan of al aan de après-ski begonnen zijn, een drankje om jullie te verwarmen, de Bombardino. De Bombardino zou het effect van een bom hebben op diegene die het drinken, vandaar de naam. Deze hartverwarmende drank is bijzonder populair in de Italiaanse skigebieden.  Je krijgt er inderdaad warm van, zonder twijfel en het is sterk aangeraden de Bombardino te drinken NA het skiën. In Italië gebruikt men de lokale likeur Vov om de Bombardino klaar te maken, maar wij gebruiken onze eigen advokaat van Filliers.

De verhouding voor een klassieke Bombardino is per persoon  ¾ advokaat en ¼ Amaretto maar je kan die natuurlijk aanpassen volgens je voorkeur tot bijvoorbeeld half en half. Ontelbare variaties zijn mogelijk: vervang de Amaretto door Brandy, door Rum (Pirata) of Whisky (Scozzese). Er is ook een Calimeroversie die gemaakt wordt met espresso: 1/3 Brandy, 1/3 advokaat en 1/3 espresso.

Wat heb je nodig?

  • ¾ maat advokaat
  • ¼ maat Amaretto diSaronno of Brandy

Hoe maak je het?

Klop de slagroom op.

Verwarm de advokaat en de Amaretto (niet laten koken!) en giet in een mooi glas. Werk af met een lepel slagroom.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.