In de oven gebakken lamsvlees met zoete aardappelen en rozemarijn

2199

Zoete aardappelen zijn zeer gezond want ze bevatten veel vitamines en andere goede dingen voor het menselijk lichaam. Je kan ze gemakkelijk in talloze gerechten verwerken maar persoonlijk vind ik dat de smaak het meest tot uiting komt wanneer ze in de oven geroosterd worden met olijfolie en kruiden.

De zoete aardappel werd populair in Europa doordat Lodewijk de XVde en de eerste vrouw van Napoleon, Keizerin Joséphine er verzot op waren. De zoete aardappel is botanisch gezien geen aardappel, maar een wortel. Soms worden zoete aardappelen verward met yams maar ook yams behoren tot een andere botanische familie. Oorspronkelijk komen yams uit Afrika – toen ‘nyami’ genaamd – maar bij de oversteek van de ocean en bij aankomst in de Caraïben werden ze yams.

Er bestaan ontelbare soorten die luisteren naar mooie namen zoals Apache, Beauregard, Carolina Ruby, Cherokee, Dianne en ga zo maar door. Geroosterde zoete aardappelen combineren perfect met rozemarijn of salie. We geven er voor dit recept lekkere stukken lamssteak bij.

Het is gerecht waar je weinig werk aan hebt, dus geschikt voor tijdens de week en toch wegens de verschillende lekkere smaken indrukwekkend genoeg is voor een dineetje.

Wat heb je nodig?

  • 2 EL olijfolie
  • 4 sneden lamssteak
  • 3 tot 4 zoete aardappelen, in stukken gesneden
  • 1 rode ajuin, in stukken gesneden
  • een paar takjes rozemarijn
  • jouw favoriete kruiden voor het lamsvlees of wat graanmosterd.

Hoe maak je het?

Voor dit lekkere ovengerecht heb je ongeveer 10 minuten voorbereiding nodig. En verder mag de schotel nog een halfuurtje garen in een op 220 graden voorverwarmde oven.

Schil de zoete aardappelen en snij ze in grove stukken.

Doe wat olijfolie in een braadslede en bak de lamssteaks aan beide kanten bruin. Haal ze uit de braadsleden en zet ze even aan de kant. Verdeel de stukken zoete aardappel over de braadslede, samen met de stukken rode ajuin en de overblijvende olijfolie.

Leg de lamssteaks er bovenop, bestrooi ze met wat aangepaste kruiden op en wrijf ze in met een laagje graanmosterd. Leg ook hier wat rozemarijn op.

Zet in de oven en rooster ongeveer 20 minuten. De zoete aardappelen moeten zacht zijn en je steaks voldoende gegaard.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.