Hortense, Spirits and Cocktails

4040

Dat we in Vlaanderen enorm verwend zijn met een groot aantal wereldklasse cocktailbars, dat wisten we al langer. Onze Vlaamse mixologisten zijn steeds heel goed vertegenwoordigd in de prestigieuze topcompetities in alle hoeken van de wereld. We mogen fier zijn, want ze behoren tot de echte top van de wereld. Er is ook een boom van de cocktail cultuur aan deze kant van de taalgrens, getuige het grote aantal goede cocktailbars. Aan de andere kant van de taalgrens is het echter zoeken met een vergrootglas naar een cocktailbar de naam waardig. Het cocktaildrinken zit er niet zo ingeburgerd. Toch hebben we er één gevonden in hartje Brussel, namelijk Hortense, een mysterieuze plek op de Zavel. Een gedurfde mix tussen privacy en verrassing. Een cocktailbar die sinds 3 jaar verborgen ligt in de kelders van één van de mooiste pleinen van Brussel. Er werd geïnvesteerd in de Oude Nonciature. De authentieke geheimzinnige sfeer bleef behouden en de geheimen bewaard. Hortense is een plek met vele gezichten.

4081

Mathieu Chaumont, mixologist met een visie

De bar wordt gerund door Mathieu Chaumont, een Fransman afkomstig uit Bordeaux. In 2012 volgt hij zijn hart en stilt hij zijn honger om te creëren met de opening van Hortense, Spirits & Cocktails op de Sablon. Matthieu is kok, herborist en chemicus in één en bekijkt de cocktail zoals een chef-kok zijn keuken benadert. Zijn visie is uniek: zijn cocktails bouwt hij zoals een kok gerechten opbouwt, in functie van de seizoenen en met de beste producten.

Dat de rekken bij Hortense vol bijzondere en zeldzame flessen liggen met huisbereide siropen, likeuren en vermouth, hoeft dus niet te verbazen. De commerciële sterke dranken uit de handel voldoen immers niet aan de normen van deze chef. Matthieu en zijn team blijven boeien met seizoensgebonden verrassende cocktails met een soms radicale twist op de kaart.

4020 3999

Unieke creaties

Wij gingen op verkenning en proefden enkele van zijn unieke creaties:  een Chaï Rum (Chaï Masla Infused White Rum, Lime Cordial & Almond Milk), een heel verrassende L’Air du Temps (Bourbon, Cacao Infused Vermouth & Bacon), de Rough Morning (London Dry Gin, Lillet, Lemon & Burned Bread), Mandarin (Vodka, Mandarin Juice, Orange Blossom Syrup & Blood Orange), Vie & Mort (du Martinez) (met Bishop’s Gin, Vermouth & Maraschino) en de From The Ground (Mezcal, Tequila & Preserved Carrot).

Het gebruik van suiker is tot een minimum beperkt. Hier houdt men van zuren, de frisheid van vruchten die body geven en aroma’s tot uiting doen komen. Hier durft men, speelt men, creëert men (6 cocktails per maand). Hier her- en bedenkt men en worden de grote klassiekers opnieuw uitgevonden. De cocktails van Hortense gaan niet enkel over een mooi glas maar zijn smaakvolle pareltjes om te drinken.

4076 4088

Hortense, een plek met contrasten

Hortense is een plek met een rijke geschiedenis waar de warmte van zwartgeblakerde eik en verweerd leder in contrast staat met de oude kerkvloer en bakstenen gewelven. Hortense is een plek waar plezier en ontspanning centraal staan. Een bruisend curiositeitenkabinet waar iedereen die nood heeft aan een dosis goede smaak en iets buitengewoons in het dagelijks leven, welkom is. En in de door kaarsen verlichte nissen kan je bij een goed gesprek genieten van de creaties van Mathieu.

Hortense, Spirits & Cocktails
Zavelstraat 7
1000 Brussel – Belgium

https://www.facebook.com/HHortense

Woensdag tot en met zondag
Woensdag en zondag, 19h / Middernacht
Donderdag, vrijdag en zaterdag, 19h / 1h

Cocktails vanaf 12€.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.