Herfst Bruschetta met Wilde Paddenstoelen

6974

In het jaar 54 voor het begin van onze jaartelling – op 13 oktober – overleed Tiberius Claudius Drusus Nero Germanicus, Keizer van Rome, beter bekend als Claudius I. Voor diegene die zich nog de geschiedenislessen herinneren of die naar de gelijknamige BBC serie gekeken hebben, weten dat het beroep Keizer van Rome een risicoberoep was, want ze waren meestal geen lang leven beschoren. Niet omdat de levensomstandigheden toen zo slecht waren, maar wel omdat hun machtspositie een doorn in het oog was van velen die zich ook geroepen voelden. Van Claudius weten we dat hij van meester-willypaddenstoelen hield en u herinnert zich ongetwijfeld dat Agrippina, de dochter van zijn broer en in het bezit van een masters diploma in moorden met als specialiteit gif mengen, hem op een feestje vergiftigd heeft met zijn lievelingsgerecht waarin ze gif had gemengd.

Tot zover deze inleidende anekdote, één van de dingen die ik mij nog herinner uit de geschiedenisles van Meester Willy (zie foto), waarvoor dank. Gelukkig kunnen we paddenstoelen voor andere en betere doeleinden gebruiken, namelijk de hongerigen spijzen. Ik ben altijd heel tevreden wanneer de herfst aanbreekt en er weer allerlei mooie paddenstoelen in voorraad zijn. Deze keer koos ik voor een bruschetta met wilde paddenstoelen, een gerechtje dat je kan serveren voor onze al dan niet vegetarische vrienden, of dat je kan klaarmaken als een snelle hap.

Het voordeel van deze herfst bruschetta is dat hij zeer snel klaar is, veel smaak heeft en er ook nog zeer mooi uitziet, want het oog wil ook wel wat.

nullam-microwaveum-7096

Wat heb je nodig?

  • 1 stokbrood
  • Wilde paddenstoelen
  • Olijfolie
  • Een teentje look
  • Verse tijm
  • Vers gemalen zwarte peper en zout

Hoe maak je het?

Snij de baguette in de lengte middendoor. Wrijf in met een teentje look en sprenkel er wat olijfolie over. Zet een paar minuten onder de grill tot het stokbrood mooi goudbruin gebakken is. Hou warm.

Verwijder het eventuele vuil van de champignons met een zacht borsteltje. Snij bij waar nodig. Snij de grote in kleinere stukken.

Verwarm een paar lepels olijfolie in een pan die groot genoeg is. Plet een teentje look met een zwaar koksmes en snij heel fijn. Doe de look in de pan en laat even kleuren. Doe er dan de paddenstoelen bij. Sauteer tot ze mooi goudkleurig zijn. Doe er op het einde wat verse tijmblaadjes bij. Kruiden met peper en zout. Dresseer de paddenstoelen op de gegrilde stukken stokbrood en serveer onmiddellijk.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.