Hasselbacken aardappelen

9084

We hebben het de afgelopen maanden al over een aantal van mijn favoriete aardappelgerechten gehad, zoals pommes Anna en pommes sarladaises. Maar deze Zweedse lekkernij, Hasselbacken, wou ik jullie niet onthouden. Deze in de oven gebakken aardappelen – Hasselbackan perunat – zijn genoemd naar het Hasselbacken restaurant in Stockholm dat zijn deuren opende in 1853.  ‘Backen’ heeft niets te zien met bakken maar betekent helling en ‘hassel’ komt van hazelnoot.

Hasselbacken zijn een mooi alternatief voor de gewone in de oven geroosterde aardappelen. Je kan er gemakkelijk je eigen toets aan geven door er bijvoorbeeld een beetje tijm of paprikapoeder over te strooien of ze te versieren met een laurierblad.  Of bestrooit ze met wat broodkruimels of gemalen parmezaanse kaas.

Hasselbacken moeten vooral krokant zijn aan de buitenkant en zacht van binnen. Het enige moeilijke aan dit gerecht is er voor te zorgen dat je de aardappelen niet volledig doorsnijdt, je moet proberen ongeveer een centimeter van de onderkant te blijven. Leg ze daarom bijvoorbeeld tussen twee chopsticks. Zorg ook dat je aardappelen ongeveer dezelfde grootte hebben, om geen problemen met de gaartijd te hebben.

2063

Wat heb je nodig?

  • Aardappelen
  • Boter
  • Peper en zout

Hoe maak je het?

Schil de aardappelen en spoel ze even onder stromend water. Neem een fijn mes en snij de aardappelen in de breedte in (maar niet volledig), ongeveer iedere halve centimeter. Door de hitte en het bakken zal je mooie waaiervormen krijgen.

Leg de aardappelen in een ovenschotel en bestrijk ze met gesmolten boter en kruid met peper en zout. Zet ze in een op 220 graden voorverwarmde oven. Je aardappelen zijn klaar als ze aan de buitenkant mooi goudbruin en krokant zijn en zacht van binnen (de gaartijd is ongeveer 25 tot 30 minuten, afhankelijk van de grootte van de aardappelen). Draai ze halverwege ook eens om.

Indien nodig kan je tijdens het bakken de aardappelen regelmatig instrijken of overgieten met boter.

Zoals je kan zien op de foto heb ik schijfjes look tussen de verschillende insnijdingen gestoken, omdat ik dat lekker vind.

Voor de echte Hasselbacken heb je natuurlijk flink wat boter nodig. Maar geen paniek, er is ook een ‘light’ versie. Giet wat lichte bouillon rond de aardappelen en wat verse tijmblaadjes, en overgiet de aardappelen met het boter-bouillon mengsel tijdens het bakken. Perfect alternatief om niet al te veel boter te gebruiken.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.