Hartige Cannellini bonensoep

8575

Het is berekoud en we hebben comfort food nodig om ons te verwarmen, dus maken vandaag soep, namelijk een hartverwarmende hartige soep op basis van bonen. We kozen voor een mix van twee soorten Italiaanse bonen, cannellini en borlotti. Cannellinibonen zijn romig wit van kleur, met een zachte textuur en een licht nootachtige smaak. Kies voor de gedroogde versie voor meer smaak en textuur, in plaats van bonen uit blik. Laat de bonen een 6 uur weken in een grote kom met veel water. Kies voor een grote kom want deze bonen zullen flink opzwellen. Je kan ze eventueel al op voorhand koken. Borlottibonen of Rosecoco bonen of pintobonen zijn rood gevlekte bonen die licht zoet smaken. Ideaal voor stoofpotjes en soepen en heel lekker in combinatie met ham.

Borlottibonen zijn zeer geschikt voor vegetariërs en sporters omdat ze veel eiwitten en vezels bevatten. Laat de prosciutto, ham en spek weg uit dit recept en je hebt een vegetarische soep. Ook deze bonen gaan we op voorhand weken in koud water. Door ze ongeveer 2 uur te laten weken reduceer je de kooktijd tot ongeveer 45 minuten. Kook ze liefst op voorhand, dan is je soep sneller klaar.

Dit is een echte maaltijdsoep, zeer vullend, die je al dan niet in vegetarische versie kan serveren. Smakelijk eten!

7119

Wat heb je nodig ?

  • 1 steel selder
  • 1 ajuin
  • 1 wortel
  • 1 laurierblad
  • 1 takje rozemarijn
  • 750 ml bouillon
  • 400 gram borlottibonen en 400 gram cannellinibonen
  • Prosciutto of spek

Hoe maak je het?

Snij de steel selder, de wortel en de ajuin fijn. Verwarm wat olie in een pan en laat de groenten hier in garen (maar niet kleuren) op een zacht vuurtje. Na een goede tien minuten mag de warme bouillon er bij, de bonen, een laurierblad, een snuifje tijm en een takje rozemarijn. Breng aan de kook, verminder dan het vuur en laat rustig sudderen.

Wanneer de bonen gaar zijn, kunnen we de soep afwerken. Verwijder de kruiden en pureer de soep tot je een gladde romige massa hebt. Meng er wat stukjes gekookte ham onder. Werk af met stukjes prosciutto of bacon, een draai van de pepermolen en een straaltje olijfolie.

NM.

 

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.