Harissa

7612

Op jullie vraag gaan we deze week een aantal artikelen besteden aan BBQ. Het is waarschijnlijk bij iedereen hetzelfde verhaal: na een tijdje ben je de worstjes en de kipfilets beu. We gaan er dus proberen een beetje verandering in te brengen. Vandaag gaan we zelf harissa maken. Harissa is een hete rode saus afkomstig uit Noord-Afrika die gebruikt wordt bij het bereiden van vlees, couscous, soepen en groenten. Wij gaan de harissa combineren met lekkere lamsburgers die we op de BBQ bakken.

Voor de pikantheid hebben we hete pepertjes nodig. Je kan gelijk welke gedroogde pikante rode pepertjes gebruiken. Of je kan een mengeling gebruiken om zo de pikantheid op te drijven. Als belangrijke ingrediënten gaan we er ook komijn- en korianderzaadjes aan toe voegen. Komijn is een specerij met een lichte nootsmaak. De zaadjes hebben een heel sterk aroma dat zich nog beter ontwikkelt als je ze voor gebruik even in een droge pan roostert en ze daarna in een vijzel fijn maalt. Korianderzaadjes hebben een licht zoete, anijsachtige, licht pikante en kruidige smaak.

Wat heb je nodig?

  • 50 g gedroogde rode pepertjes
  • 2 grote (zoete) rode paprika’s
  • ½ EL komijnzaadjes
  • ½ EL korianderzaadjes
  • 3 teentjes look
  • ½ EL zout
  • 6 cl olijfolie
  • 6 cl water

Hoe maak je het?

Haal de steeltjes van de gedroogde chilipepertjes en leg ze in een kom. Giet er kokend water over. Laat ze gedurende één uur rusten. Giet na 1 uur het water weg en doe de pepertjes in de kom van je blender.

Ondertussen gaan we de komijnzaadjes en korianderzaadjes roosteren in een pan. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Het roosteren dient om het aroma te versterken, let dus op dat ze niet verbranden. Stamp ze daarna fijn in een vijzel.

Halveer ondertussen de zoete rode paprika’s, verwijder de zaadlijsten en de zaadjes en doe ze in de pan die je voor de zaadjes gebruikt hebt. Doe er wat water bij en laat ongeveer 10 minuten sudderen.

Doe de teentjes look (liefst plat geklopt met de platte kant van een keukenmes) in de kom van je keukenrobot, samen met de geroosterde kruiden, de paprika’s, de olijfolie en het water. Pureer tot je dikke maar toch lopende pasta hebt. Controleer de smaak en doe er eventueel wat peper en zout bij.

Je harissa is nu klaar. Giet in een gesteriliseerde glazen bokaal en giet er een dun laagje olijfolie over, om beter te kunnen bewaren (tot 3 weken in de ijskast). In deze familie is de harissa er na een goeie week al door.

 Harissa als marinade

Je kan van je zelfgemaakte harissa een geweldige, smakelijke marinade voor je vlees maken. Je doet er olijfolie bij om ze te verdunnen. Zo kan je er gemakkelijker je vlees mee insmeren vooraleer het je op de BBQ gebruikt.

NM.

© 2016 – 2017, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.