Gevulde aardappelen in de oven

Walpurgisnacht

Walpurgisnacht wordt gevierd in de nacht van 30 april op 1 mei. Het volksgeloof wou dat tijdens die nacht de boze geesten vrij spel hadden. Eén van de tradities rond Walpurgisnacht is Beltane, een Keltisch voorjaarsfeest, waarop het begin van de lente gevierd wordt met grote vreugdevuren. Ook de Vikingen ontstaken bijvoorbeeld grote vuren om de kwade geesten op een afstand te houden. Want tijdens de Walpurgisnacht komen de heksen uit alle hoeken en gaten tevoorschijn om op bezemstelen of geitenbokken door de lucht te suizen, op weg naar het heksenbal met duivels en demonen.

Een krokant korstje

 

We hebben ook een vreugdevuur aangestoken, niet om de heksen weg te houden, maar om te koken. Onze keuze viel op met spek en ajuin gevulde aardappelen in de oven (je zou ook op een kampvuur kunnen maken). Die hebben we van een goudbruin korstje voorzien dankzij de geraspte kazen Spécial Cuisine Entremont. Niet zomaar een ingrediënt, ze geven je recept die onmisbare toets van smaak en plezier die jouw gerecht uniek maakt. De geraspte kaas Special Gratin is iets grover dan de geraspte kaas voor pasta en bezorgt elk gegratineerd gerecht een verleidelijk goudgeel en perfect krokant korstje.

 

Wat heb je nodig?

  • 6 middelgrote stevige aardappelen
  • 300 gram geraspte kaas van Entremont
  • 1 grote ajuin, fijn gesneden
  • 8 sneden gerookte spek, fijn gesneden
  • 3 EL room
  • 3 EL olijfolie
  • 40 gram boter
  • Platte peterselie, fijn gesneden

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de aardappelen en prik ze in met een vork. Wrijf ze lichtjes in met wat olie en kruid ze met peper en zout. Leg ze op een ovenschaal en bak ze in de oven gedurende ongeveer een uur. Of tot het vel krokant is en ze zacht genoeg zijn. Laat ze afkoelen.

Ondertussen maken we de vulling klaar. Warm een lepel boter en olijfolie op in een pan en stoof daar de fijn gesneden ajuin in. Haal uit de pan wanneer de ajuin goudbruin en gaar is. Bak de in stukjes gesneden gerookte spek krokant in dezelfde pan. Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.

Ondertussen zijn de aardappelen voldoende afgekoeld om te bewerken. Snij elke aardappel in de lengte door. Haal er met een lepel het meeste uit, zodat enkel nog het vel met een dun laagje aardappel overblijft.

Meng de zachte aardappel met de room en een EL boter. Kruid met peper en zout. Meng hier de ajuin en de stukjes spek onder, samen met ongeveer tweederde van de kaas en de helft van de peterselie. Vul hiermee de lege aardappelhelften op en werk af met de overblijvende kaas.

Leg de aardappelhelften terug op de ovenschaal en bak nog 10 tot 15 minuutjes, tot de kaas mooi gesmolten is en er zich een mooi krokant korstje heeft gevormd. Haal uit de oven en dien warm op.

NM.

© 2017, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.