Geroosterde butternut squash

8992

De vrieskou is weer van de partij en daarom vallen we terug op comforteten met één van die vergeten groeten, namelijk de butternut squash. Butternut squash – of muskaatpompoen of muskuspompoen – is een plant uit de familie van de komkommer en leent zich perfect tot verwerking in vele herfst of wintergerechten. Hij is voor mij de ideale vervanger voor de courgette. Deze langwerpige pompoen zou oorspronkelijk uit Centraal of Zuid-Amerika komen, maar is al jaren ingeburgerd in onze keuken

Deze pompoen is klaar voor consumptie wanneer hij echt beenhard is en bijna niet te snijden. Je kan de pompoen – indien niet beschadigd, dus zonder kneuzingen – gemakkelijk een paar maanden bewaren in een koele en goed verluchte plaats.

De butternut squash is één van mijn favoriete wintergroenten en de smaken komen zeer goed tot uiting wanneer je deze in de oven roostert . Echt comfort food. Een beetje zoet en wat nootachtig, en aangevuld met wat vers gemalen zwarte peper en zout en de verse tijm, heb je een heerlijk bijgerecht. Dit wordt ook de basis voor de verdere verwerking van de stukken squash in een soep of in een couscous. Of snij in heel dunne strips en maak er frieten van.

Wat heb je nodig?

  • 1 butternut squash (muskaatpompoen of muskuspompoen)
  • Olijfolie
  • Verse tijm
  • Peper en zout

8940

Hoe maak je het?

Zet de temperatuur van de oven op 180 graden.  Snij de pompoen in de lengte door en verdeel in 4 stukken. Verwijder de schil en de zaadjes en leg de stukken squash met de snijzijde naar boven in een braadslede.

Sprenkel wat olijfolie over de stukken (en eventueel wat blokjes boter zodat de squash mooi karameliseert), kruid met peper en zout en de verse tijm.

Zet de braadslede in de oven gedurende 45 tot 50 minuten, tot de squash gaar is en mooi goudbruin. Strooi er wat zoutvlokken over en serveer als bijgerecht of verwerk in een andere gerecht.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.