Gepocheerd ei met asperges

5301

Nullam heeft een paar verzoekjes ontvangen voor gemakkelijke gerechten met asperges die voor een laat ontbijt of een brunch kunnen worden klaargemaakt. Het eerste posten we vandaag en is heel gewoon asperges met een gepocheerd ei (zie artikel) en toast. Je hebt er bovendien weinig voor nodig en het is gemakkelijk te maken. We kozen deze keer voor groene asperges maar je kan er evenzeer witte voor gebruiken.

Zoek je andere recepten met asperges, dan vind je hier bij ons ook Asperges op Vlaamse wijze, Salade van quinoa en gegrilde groenten en Pasta Primavera.

5260

Wat heb je nodig?

  • Toast of stokbrood
  • een bundel asperges
  • Ei

Hoe maak je het?

De asperges kuisen

5276

Zorg er voor dat de asperges zo vers mogelijk zijn. We gaan ze eerst trimmen, met andere woorden de schil en de vezels verwijderen. Breek het uiteinde van de asperge af: het moet er zonder probleem afbreken en niet plooien, want anders heb je oude asperges. De volgende stap is de asperges schillen, van de kop naar de voet toe. Ofwel gebruik je een speciale dunschiller voor asperges, ofwel een scherp keukenmes. De bedoeling is de asperges zachter te maken en door er een dun laagje af te halen, kan het water gemakkelijker binnendringen.

Vul een speciale pot voor asperges – of een andere grote pot – met water, voeg er zout aan toe en breng aan de kook. Het ideale scenario is de asperges rechtop koken met de toppen net boven water. Bind ze ook samen met keukenkoord. Zodra het water kookt de asperges voorzichtig in de pot laten zakken en het vuur ietsje verminderen.

Kook de asperges in gezouten water tot ze gaar zijn, ongeveer 10 minuten (afhankelijk van dikte, versheid enz.). Controleer dit door met een vork in het onderste gedeelte te prikken. Ze moeten zacht zijn maar je moet toch nog een beetje weerstand voelen. Zet het vuur dan af en laat nog een paar minuutjes doorgaren. Haal ze voorzichtig uit de pot en laat ze uitlekken op een keukenhanddoek.

5293

Eieren pocheren

Breng ondertussen water aan de kook in een diepe pan. Eens aan de kook verminder je de temperatuur, tot het water lustig borrelt. Doe er een beetje witte azijn bij. Roer eens in de pan zodat het water ronddraait in de pan en laat de eieren één voor één voorzichtig in het water glijden met een kleine tussenpauze. Wacht drie minuten en je eieren zijn klaar. Haal ze één voor één uit het water met een schuimspaan en dep af op wat keukenpapier. Leg het gepocheerd ei voorzichtig op de asperges en kruid met peper en zout. Werk af met een beetje olijfolie, versier met wat bieslook en dien onmiddellijk op.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.