Gelakte kwartel met krokante crumble van paddenstoelen

1022

Het koude weer blijft maar aanhouden en alhoewel velen al dromen van slaatjes en andere lentegerechten is duidelijk nog wat te vroeg. Vandaar eerst nog wat steviger kost. Nullam houdt van deze kleine diertjes en heeft ze al op alle mogelijke manieren klaargemaakt. We kozen deze keer voor een in de oven gebakken kwartel die we laqueren met een oosterse lak en opdienen met twee soorten champignons. De kwartel wordt eerst gemarineerd en dan in de oven gebakken. Naast de kort gebakken wilde paddenstoelen geven we er ook een krokante crumble van champignons bij. De zachte smaak van het vlees van de kwartel combineert zeer goed met de krokante textuur van de crumble en de smaak van de champignons. Ideaal als voorgerecht of als hoofdgerecht.

Wat heb je nodig?

 • 6 kwartels
 • 800 g ratte aardappelen
 • 600 gram witte en andere paddenstoelen
 • 2 teentjes knoflook
 • 6 EL sojasaus
 • 3 EL citroensap
 • 2 EL eetlepels honing
 • 2 EL eetlepels olie
 • 50 gram gemalen amandelen
 • 100 gram bloem
 • 120 gram boter
 • zout en peper

1043

Hoe maak je het?

De lak

We maken eerst de lak. Neem een mengkom en doe er sojasaus, de honing, de olijfolie, het citroensap en een fijn gesnipperd teentje look in. Kruid met peper en zout.

Leg de kwartels in een diepe braadslede, kruid de binnenkant met peper en zout, prik wat gaatjes in hun vel en giet er de marinade over. Zet dit een uurtje weg in de koelkast en overgiet de kwartels regelmatig met de marinade. Draai ze ook eens om. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.

De kwartels mogen nu in de oven. Overgiet ze regelmatig met de marinade en de vrijgekomen sappen, zodat ze mooi vochtig blijven. De marinade zou moeten stroperig worden, indien niet doe er wat honing bij zodat de kwartels een mooi lak (of glaçage) krijgen.

De crumble

Tijd om de crumble van champignons te maken. Hak 400 gram champignons fijn en meng deze met de bloem en het amandelpoeder. Kruiden met peper en zout. Ik heb hiervoor een mengeling gebruikt van gewone witte champignons, shiitake en wat wilde boschampignons. Meng hierbij ongeveer 100 gram zachte boter tot je een soort zanddeeg hebt. Spreid de crumble uit over een bakplaat en bak deze een goede 10 minuten voor het einde van de kooktijd van de kwartels.

Ik heb de ratte aardappelen in schijfjes gesneden, kort voorgekookt en dan in eendenvet gebakken.

Als laatste gaan we de overgebleven paddenstoelen kort sauteren in wat boter en fijn gesnipperde look.

Leg een laagje gebakken aardappelschijfjes in het midden van het bord en leg de kwartels erop. Lepel er wat van de jus rond. Werk af met een stukje crumble en de gebakken champignons. Strooi nog wat stukjes crumble op het bord.

NM.

 

© 2016 – 2017, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.