Gekonfijte kip met look en verse tuinkruiden

8094

Op het einde van de maand juli en begin augustus staat er altijd wel ergens ter wereld een groot lookfestival op de agenda. Zoals elk jaar op 25 juli is het Dia del Blusa in Vitoria in Spaans Baskenland. Traditioneel wordt op die dag de look in stringen gebonden en je vind er ook allerlei kraampjes en activiteiten met look. Maar het allergrootste lookfestival ter wereld wordt georganiseerd in Gilroy (Californië), de grootste producent van look ter wereld. Gilroy is daarom erkend als lookhoofdstad van de wereld. Er wordt echt van alles rond look georganiseerd, zoals kookwedstrijden en demonstraties met topchefs en … het eten van de limited edition garlic ice cream, enkel verkrijgbaar gedurende het festival (van 29 tot 31 juli).

Konfijten

Konfijten, van het Franse confit, is een oude traditionele kooktechniek om voedsel voor langere tijd  te kunnen bewaren. Deze techniek dateert vanuit de periode dat er geen koelkasten waren  en voedsel bewaard werd onder lagen vet, wijn of siroop. Vlees confits, meestal gemaakt met eend (confit de canard), gans (confit d’oie) of varkensvlees (confit de porc), net als vis confits, worden traag gekookt en vervolgens gekoeld in hun eigen vet om zo het vlees beter te kunnen bewaren en het vleesvocht binnen te houden.

Onze koelkasten hebben deze techniek eigenlijk totaal overbodig gemaakt, ware het niet dat we confit maken om  de smaak van de ingrediënten te versterken en een malse textuur te verkrijgen. De kip of eend is door het konfijten zo rijk aan smaak geworden en heeft een zachte, malse tekstuur gekregen dat we om deze redenen deze techniek eeuwig zullen blijven gebruiken. De liefhebbers van kip met knapperig vel zullen dit gerechtje zeker lusten. Gebruik voor dit recept enkel bouten om zo een optimale extra rijke smaak te verkrijgen.

Wat heb je nodig?

  • 6 kippenbouten
  • 10 teentjes knoflook, gepeld
  • verse rozemarijn, tijm of oregano takjes
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 EL olijfolie

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 100 graden.

Verdeel de kippebouten in één laag over een ovenschotel met hoge rand. Leg de teentjes knoflook en de verse kruiden tussen de bouten. Besprenkel met de twee eetlepels olijfolie en kruid met peper en zout en zet in de oven gedurende 1 uur.

Na 1 uur verhoog je de temperatuur van de oven tot 175 graden en rooster verder gedurende 1 uur en 30 minuten, tot het vel van de bouten goudbruin is.

Wanneer je kippebouten gaar zijn en het vel is knapperig, haal je de schotel uit de oven. Ofwel eet je de kip onmiddellijk op ofwel kan je de stukken kip koud gebruiken in een slaatje of in pasta.

Indien je de kip niet onmiddellijk gebruikt, laat je de stukken best afkoelen in hun eigen vet (ongeveer 15 tot 20 minuten). Wanneer ze voldoende koud zijn haal je ze uit de schotel en laat ze afdruipen op wat keukenpapier. Haal het vlees van de benen, versnipper in beetgare stukjes en ze zijn klaar voor gebruik in je salade of pasta.

Wil je de stukken kip pas later gebruiken, doe ze dan geheel of in stukken in een luchtdichte container en overgiet met het vloeibare vet. Je kan de kip zo ongeveer 1 week in de koelkast bewaren of enkele maanden in de diepvriezer. Om de kip terug te gebruiken, neem je enkele eetlepels van het vet en bak de stukken kip even aan tot ze krokant zijn.

NM.

Garlic Festival Gilroy California
Garlic Festival Gilroy California

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.