Gekoelde gebakken citroenpudding

2439

Op 17 februari begon in Menton de 79ste editie van het Feest van de Citroen, een uniek evenement dat jaarlijks ongeveer 250.000 bezoekers lokt. Menton, de ‘parel van Frankrijk’ en gelegen aan de Azurenkust, ligt op de grens met Italië en staat die dagen volledig in het teken van de citroen. Door zijn ligging aan de Middellandse Zee heeft Menton een uniek zacht microklimaat, ideaal voor citrusbomen. De knalgele citroenen van Menton hebben een delicate geur, veel sap, lekkere pulp en een dikke schil vol van essentiële oliën.

Het Feest van de Citroen verdient dus een speciaal gerecht. We hebben gekozen voor een interessant dessert met een nogal speciale textuur, een pudding die we eerst bakken en daarna koelen. Ik heb hem in een grote ovenschaal gemaakt maar je kan hem evengoed in individuele schaaltjes maken.

Wat heb je nodig? Voor 6 personen

  • 60 gram zachte ongezouten boter
  • 220 gram suiker
  • 1 EL marmelade (citroen of appelsien)
  • 3 eieren, wit van geel gescheiden
  • 60 gram zelfrijzende bloem
  • 350 ml melk
  • Zeste van 2 citroenen
  • 80 ml vers geperst citroensap

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Neem een diepe ovenschaal en smeer die lichtjes in met boter.

We beginnen met de boter te cremeren. Klop de zachte boter en de suiker op met een mixer gedurende ongeveer 10 minuten tot het mengsel bleek van kleur geworden is. Voeg er op het laatste de marmelade bij. Het is belangrijk van lang genoeg op te kloppen zodat je deeg smeuïg is en de suiker volledig is opgelost.

Na tien minuten opkloppen voegen we er één voor één de eierdooiers bij. Goed blijven opkloppen na elke eierdooier.

Nu gaan we afwisselend in drie keer de bloem en de melk er onder mengen. We zijn bijna klaar, er rest ons enkel nog de zeste en het sap van de citroen er bij te doen. Je hebt nu een glad en soepel beslag. Zet deze even aan de kant.

De volgende stap is het opkloppen van de eiwitten. Zorg er voor dat je een zeer propere kom hebt, want anders lukt dit niet. Klop de eiwitten op tot zachte pieken.

Neem een spatule en vouw voorzichtig de opgeklopte eiwitten onder het botermengsel. Best niet alles in één keer maar in drie keer. Gewoon voorzichtig er in vouwen en niet meer mengen want je deeg moet luchtig blijven. Giet dit nu in je beboterde ovenschaal.

Neem een diepe braadslede en zet er de beboterde ovenschaal in en doe er genoeg warm water bij dat de ovenschaal tot boven de helft onder staat. Dek de ovenschaal af met wat aluminiumfolie en bak in de oven gedurende 15 minuten. Haal er dan de folie af en bak nog dertig minuten verder, of tot de pudding mooi goudbruin is.

Zet de oven af en laat de pudding nog 15 minuten ‘zetten’ in de oven, zo valt hij zeker niet in elkaar. We laten de pudding nu nog een uurtje in de koelkast koud worden. Ik heb de pudding enkel met wat poedersuiker versierd maar laat je fantasie gerust werken.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.