Gekarameliseerd bladerdeeg met chocoladeganache

0244

Lekkerrrrrr!

Dit is een dessertje dat ik regelmatig klaarmaak, zowel in de winter als in de zomer. Het is redelijk gemakkelijk klaar te maken en je kan er ongelofelijk veel variëteiten van maken. En vooral, succes gegarandeerd. Voor de vulling van de winterse versie ging ik voor een ganache van donkere chocolade en pulp van frambozen. Wil je er een verrassend effect aan geven, verwerk dan ook wat wasabipoeder in de ganache. Persoonlijk vind ik de combinatie van donkere chocolade, frambozen en wasabi gewoon hemels.

De kunst is het bladerdeeg niet te veel laten opblazen, dus zetten we er een rooster of een tweede bakplaat op tijdens het voorbakken, zodat het bladerdeeg niet te veel rijst. De ganache spuit je op het bladerdeeg met een spuitzak met een stervormig smuitmondje, zodat je mooie roosjes krijgt. De ganache moet goed opgesteven zijn, maar niet te koud zodat hij nog bewerkbaar is.

Voor de zomerse versie werken we eerder met crème pâtissière (of banketbakkersroom) of mascarpone en mooie rode zomerse vruchten zoals bijvoorbeeld aardbeien of jeneverbessen.

Wat heb je nodig? voor 6 personen

  • 1 grote rol bladerdeeg of 2 commerciële rollen bladerdeeg
  • 160 gram donkere chocolade 70% cacao
  • 10 cl melk
  • 150 gram zachte ongezouten boter
  • 100 gram frambozen
  • Poedersuiker

Hoe maak je het?

We beginnen met de ganache. Rasp de donkere chocolade of breek in kleine stukjes. Breng de melk aan de kook en giet over de donkere chocolade. Roer goed om. Neem de frambozen en pureer deze tot pulp. Hou er eventueel een paar over voor de versiering van je bord. Doe de pulp van de frambozen bij de gesmolten chocolade, en de zachte, in blokjes gesneden boter. Laat afkoelen. Roer af en toe eens om.

We hebben voor 6 personen 12 rechthoekige stukken bladerdeeg van 4 op 8 centimeter nodig. Snij de vormen uit en leg deze op een ovenplaat met silpat. Prik ze in met een vork en leg er een rooster of een andere bakplaat op. Dit voorkomt dat het bladerdeeg te veel gaat opblazen. Bak de vormpjes gedurende 10 minuten in een oven van 180 graden. Haal de bovenste rooster of bakplaat eraf, bestrooi de vormpjes met poedersuiker en laat nog 5 minuten verder bakken op 200 graden. Je bladerdeeg is nu mooi gekarameliseerd.

Doe de ganache in een spuitzak met een stervormige spuitmond. Neem 6 stukjes bladerdeeg en spuit er drie tot 4 roosjes ganache op. Zet er voorzichtige de zes overblijvende stukjes bladerdeeg op. Druk lichtjes aan zodat er ze aan kleven. Versier met wat poedersuiker en een paar frambozen.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.