Gebakken zalm met pesto en mille-feuille van zomergroenten

0081

Ik zag deze leuke uitspraak hangen in de lift van een gerenommeerd hotel in Oslo. Ik had deze natuurlijk al gehoord – en ook veel zelf gebruikt – maar het is de eerste keer dat ik ze zag gebruikt worden om een visrestaurant aan te prijzen. Het is een feit dat als je hongerig bent, je natuurlijk een sterke reactie op eten hebt en dat je dan alles wil eten én in grote hoeveelheden. Echter, deze sterke reactie op eten zou volgens diëtisten nu juist de sleutel tot sukses zijn voor goede gewichtscontrole. Maar dat is voer voor specialisten.

5603

Wij zijn er enkel om U af en toe eens een lekker en gezond receptje mee te geven. En vandaag kozen we voor zalm, een zeer gezonde vis. We hebben de zeer goede omega 3 kwaliteiten van zalm al duizend keer gehoord, maar er is meer: vermindering van cardiovasculaire problemen, beter humeur, betere werking van de gewrichten enzovoort.

Zalm dus, gecombineerd met een torentje van zomerse groenten.  Het is een supersnel gerecht waarbij de zalm de smaak opneeemt van de geroosterde venkel, er is de smaak van pesto en er zijn de heerlijke aroma’s van de groenten. Je kan dit gerecht ook gemakkelijk aanpassen aan je eigen voorkeuren. Laat de zalm weg en je hebt een vegetarisch gerecht. Veel plezier ermee.

Wat heb je nodig? Voor 4 personen

 • 4 zalmfilets
 • 1 EL zeste van een citroen
 • 1 ½ theelepel geplette zwarte peperbollen
 • Grof zeezout
 • ½ theelepel venkelzaadjes
 • Pesto (klik hier voor het recept)
 • pijnboompitten
 • 1 aubergine
 • 1 courgette (zucchini)
 • 1 tomaat (coeur de boeuf)
 • 1 teentje look
 • Rode en gele paprika

5593

Hoe maak je het?

We beginnen met de millefeuille (of is het mille-feuille?) van zomerse groenten. Snij de aubergine en de courgette in ronde schijven. Neem een grillpan en bak de schijfjes aubergine en courgette in olijfolie tot ze gaar zijn. Kruiden met peper en zout en wat gedroogde tijm. Snij de gele en rode paprika in strips en bak ook deze in de grillpan. Laat alles uitlekken op keukenpapier.

Rooster de pijnboompitten in een antikleefpan tot ze mooi bruin zijn. Snij de coeur de boeuf tomaten met een mandoline of scherp mes in fijne schijven.

Leg een vel bakpapier in een ovenschotel en bouw de mille-feuille op: een laagje aubergine, tomaat, courgette, de paprikastrips, enzoverder tot je niets meer over hebt. De verschillende lagen kruiden met peper en zout en eventueel tijm en oregano en 10 minuten wegzetten in een warme oven (200 graden Celsius). Afwerken met grof zeezout, schijfjes gebakken look en de geroosterde pijnboompitten.

Ondertussen bakken we de zalmfilets. Meng de de zeste van een citroen, de venkelzaadjes en de geplette peperkorrels en wrijf er de zalm mee in.

Verhit wat olijfolie in een pan en bak de zalm op een matig vuur op de velkant. Zo krijg je een krokante huid. Kruiden met peper en zout. Draai de vis nog een minuutje om of laat kort verder garen in de oven. De zalm mag niet te lang bakken want hij moet van binnen nog roze zijn.

Dresseer de mille-feuille van zomergroenten op een bord. Kruiden en werk met wat strips geroosterde paprika en schijfjes look. Leg er de zalmfilets bij en geef er wat pesto bij.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.