Funghi porcini zout en olie

9118

Nullam experimenteert graag met kruiden en specerijen want ze geven dikwijls een verrassende extra dimensie aan je gerechten. Je kan bij Nullam verschillende kruidenmengelingen vinden voor zowel zomers als winterse gerechten (zie rubriek Nullam Rubs & Sauces). Ook met zout kan je heel veel doen, zie vroegere artikelen over chilipeper limoen zout, basilicumzout en szechuanpeper en sesamzaadjeszout.

We kiezen deze keer als basisingrediënt voor een seizoensproduct dat perfect past bij de iets zwaardere herfst- en wintergerechten, namelijk funghi porcini. En we maken er een olie en een zout mee. De combinatie zout met funghi porcini voegt een nootachtige, robuuste, intense en aardse smaak toe aan gebakken en geroosterd rundsvlees, kalf en gevogelte maar ook aan pasta, polenta, soepen, sausen enzoverder. Gebruik dit funghi porcini zout op het einde van de bereiding wanneer je de kruiding controleert, niet aan het begin. De olie komt vooral tot zijn recht bij soepen en pasta’s.

7904a

Funghi porcini zout

Wat heb je nodig?

  • 25 gram gedroogde funghi porcini
  • 150 gram zout
  • 1 snuifje nootmuskaat

Hoe maak je het?

Neem een oude koffiemolen en doe er de gedroogde fungi porcini in en het snuifje nootmuskaat. Laat draaien tot je bijna poeder hebt. Doe er het zout bij en pulseer nog een paar keer.

Je kan dit funghi porcini zout een maand bewaren op een droge koele plaats.

Funghi porcini olie

Wat heb je nodig?

  • 25 gram gedroogde funghi porcini
  • 200 ml olijfolie
  • 1 EL gedroogde rozemarijn (optioneel)

Hoe maak je het?

We gaan eerst de funghi porcini rehydrateren in water. Wanner ze hun vorm terughebben, het water afgieten en de funghi laten uitlekken.

Giet 200 ml olijfolie in een pannetje en zet op een laag vuurtje. Doe er de funghi porcini en de rozemarijn in. Laat ongeveer 8 minuten op een zacht vuurtje pruttelen. Haal van het vuur, dek af en laat afkoelen.

Filter de olie en giet in een fles. Bewaar gedurende 3 à 4 weken in de koelkast.

NM.

9110

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.