Fudge

Een typische zoetigheid voor de kerstdagen is fudge, een snoep gemaakt van boter, suiker en melk. Zelfgemaakte fudge is ook een uniek en gepersonaliseerd geschenkje. Ik ben er zeker van dat je hiermee wel een leuk pakje voor onder de kerstboom kan maken.

Het maken van fudge is nogal technisch maar eens je de techniek onder de knoet hebt kan je eindeloos gaan variëren. Belangrijk is een goede mise en place vooraleer je begint, want eens je van start gaat moet alles in een vloeiende beweging gaan. Je hebt zeker een goed thermometer nodig, want de temperatuur mag niet boven de 116 graden stijgen.

Fudge maak je door het kristalliseren van de suiker zo lang mogelijk uit te stellen. De suiker wordt opgelost in een bijna verzadigde vloeistof, die pas gaat kristalliseren bij het afkoelen. Vandaar dat we dikke gecondenseerde melk gebruiken: melk waaruit ongeveer 60% van het water is verdampt en waaraan nog eens 40% suiker is aan toegevoegd.

Vermijd ook langs de rand van je pan te schrapen omdat je daardoor kristallen aan de vloeistof toevoegt, die juist net dat kristallisatieproces gaan versnellen en dat willen we niet. Raak je pan ook niet onnodig aan, omdat je zo kristalvorming in de hand werkt.

Wat heb je nodig?

Hoe maak je het?

Om deze fudge te maken heb je een goede suikerthermometer nodig en een vierkante glazen schaal van 20 op 20 centimeter.

Giet de suiker, boter en melk in een sauspan. Suiker lost beter op in een warme vloeistof dan in een koude, dus gaan we de vloeistof opwarmen tot deze volledig is opgelost. Roer om met een houten lepel. Breng de vloeistof aan de kook en laat sudderen gedurende 20 tot 25 minuten.

Gebruik een suikerthermometer om de temperatuur van de vloeistof te monitoren. Wanneer je 116 graden Celsius hebt bereikt mag de pan van het vuur en mag je het vanilla extract toevoegen.

De temperatuur van je fudge mengsel zakt, en nu gaan we kristalliseren. Meng stevig met een houten lepel, een garde of een mixer tot je mengsel dik is geworden en bleek van kleur. Giet in een keramieken of glazen schaal en laat afkoelen.

Wanneer de fudge is afgekoeld en gezet haal je deze uit de kom. Nu kan je deze gemakkelijk in beetgare vierkanten of rechthoeken snijden.

Dit is de basisversie en wanneer je de techniek onder controle hebt kan je oneindig variëren met rozijnen, chocolade, noten, marshmallows enzoverder.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.