Financiers

Met dank aan de nonnen

4123

Onweerstaanbaar zijn ze, die kleine zoetigheden in de vorm van een staaf goud. Deze kleine rechthoekige amandelgebakjes zijn een ware lekkernij voor bij de koffie. Oorspronkelijk waren ze ovaal van vorm en uitgevonden, ja inderdaad, door de nonnen van de Orde van Maria Visitatie – de visitandinnen. Ze worden trouwens in sommige streken nog steeds visitandine genoemd.

Later werd het recept door de Zwitsers aangepast – en ook de vorm – en werden ze financiers genoemd, waarschijnlijk omwille van de toen dure ingrediënten, amandelen en boter, of omdat ze eruit zagen als kleine goudstaven. In de jaren 1890 werden ze in het financiële district van Parijs verkocht door de gekende patissier “Lasne”.

De basis voor lekkere goudstaafje is een beurre noisette en amandelpoeder, waardoor je een aan de buitenkant licht krokant gebakje verkrijgt, moelleux aan de binnenkant, wat boterig en met een lichte smaak van noten. Je tovert ze in ongeveer een halfuur op tafel: de bereidingstijd is ongeveer 15 minuten en dan nog 15 tot 20 minuten in de oven.

De nonnen waren ook de uitvinders van de cannelés en de nonnescheetjes.

4133

Wat heb je nodig? voor ongeveer 10 Financiers (of 20 mini-financiers)

  • 50 gram gemalen amandelen
  • 50 gram vloeiende bloem
  • 150 gram suiker
  • 75 gram boter
  • 4 eiwitten
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 1 snuifje zout

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180 ° C en beboter lichtjes de vormen voor financiers.

Meng in een kom met de gemalen amandelen, suiker, bloem en de vanillesuiker. Klop de eiwitten met een snufje zout voor een paar minuten tot je zachte pieken hebt. Voeg het opgeklopte eiwit bij het droge mengsel en meng met een spatule dooreen (niet overmengen).

Financiers worden gemaakt met hazelnootboter of ‘beurre noisette’. Verhit de ongezouten boter net zolang deze bruin wordt. De boter mag echter niet verbranden! Zo bekom je een rijke naar noten smakende boter. Voeg deze bij de rest en meng nog eens dooreen.

Vul de vormen en bak ongeveer 15 tot 20 minuten, afhankelijk van je oven. Serveer ze warm of koud, eventueel met wat vanillesaus (crème anglaise) of chocolademousse erbij. Gewoon zalig!

NM.

IMG_4119 mon

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.