Fernet Branca onder de kerstboom

Amaro: life is bitter

Fernet-Branca is een speciaal geval amaro want hij ligt aan het andere einde van het spectrum, want meer bitter dan zoet. Het is de amaro met zowat het laagste suikergehalte. Het drankje is naast Italië, enorm populair in San Francisco en Argentinië (zie artikel)Fernet con Coca balanceert het zoete van de cola met het bittere van de Fernet.

Fernet Branca wordt al sedert 1845 volgens hetzelfde recept op basis van 30 verschillende kruiden gemaakt. Fernet werd gecreëerd door de auto-didactische apotheker Bernardino Branca en de naam Fernet die er aan toegevoegd werd, zou een fictieve Zweedse dokter geweest zijn, eigenlijk om wat meer medische credibiliteit aan het drankje te geven. Het is dus zowel een aperitivo als een digestivo. Fernet Branca stond ook al vermeld in de eerste cocktailboeken en wordt gebruikt voor de Hanky Panky en Toronto cocktails.

Museo Branca

 

En sedert kort hebben ze er nu ook een museum bij (zie link museobranca). Op de hoofdzetel van Fernet Branca in Milaan (Fratelli Branca Distilleerderijen, via Resegone) kan je terecht voor het verhaal van Branca, hun beroemde reclameposters van het begin van de twintigste eeuw, vintage foto’s, Carosello reclame en heel wat industriële relikwieën. Zeker de reclameposters zijn de moeite waard want Branca was een voorloper in communicatie en merchandising. En het is één van de weinige distilleerderijen die nog in volle stad actief is. Een idee voor je volgende bezoek aan Milaan?

Ode aan de pop art

Bij ons is Fernet-Branca vooral bekend als digestief, maar in Argentinië is het in combinatie met Coca-Cola de nationale mixdrank bij uitstek. Hoe het ook zij, mag het bittere drankje in geen enkele barkast ontbreken. Voor de feestdagen hulden de makers hun kenmerkende fles in al even opvallende metalen kokers die alledrie refereren naar bekende pop art kunstenaars.

Aanbevolen verkoopprijs: Fernet Branca in pop art tin box 20,99  euro

© 2017, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.

Hello there! Laat ons weten wat je denkt