ECHTE MANNEN GAAN VOOR BITTER

Microwaveum-8322-1

Mixologist Jan Van Ongevalle verrast met Belgische variaties op de klassieke Negroni (zie artikel)

Een relax-feestje onder mannen deze zomer? Ga dan eens voor écht bitter & bold! Met de ‘Belgische’ Negroni met chocolade, jenever en bier bijvoorbeeld. Mixologist Jan Van Ongevalle (The Pharmacy, Knokke) legt je haarfijn uit hoe je deze bitterclassics maakt én hoe je je vrienden verrast met interessante cocktailweetjes. “Gin & Tonic is voor hipsters en fashionista’s, echte mannen gaan voor de overtreffende trap met Negroni.”

Microwaveum-8410

De Negroni Classic

“De enige echte Negroni maak je met Campari”, vertelt Jan. “Niet alleen omdat hij zo in 1919 uitgevonden werd door de Italiaanse Conto Negroni, maar vooral omdat geen enkele andere bitter de juiste smaak, geur en kleur geeft. Geloof mij, als echte Negroni-believer (ik word zelfs pater Negroni genoemd), heb ik al tientallen variaties proberen te maken zonder Campari, maar dan kreeg ik nooit dezelfde balans.”

“De Negroni is echt een klassieker voor mannen voor wie het wel wat straffer mag – zoals ikzelf. Zo is hij ook tot stand gekomen: Conto Negroni vond de Americano met spuitwater wat magertjes en vroeg om er in de plaats gin aan toe te voegen. Daar krijg je pas een bitter-kick van.”

“Het leuke aan de Negroni is ook dat je hem de hele avond kan drinken: zowel als aperitief – de bitterheid zet je maag aan het werk – als bij en na het eten. Daarom is een ‘Three Negroni Lunch’ ook ideaal voor een relaxed feestje onder mannen.”

Zo maak je de klassieke Negroni

 • Ijsblokjes
 • 3 cl Campari
 • 3 cl rode vermout
 • 3 cl gin (Deze is gemaakt met Bulldog-gin. Die is eerder zacht met florale aroma’s, amandel en lavendel)
 • Schijfje sinaasappel

JAN’S EXTRA NEGRONI-TIP

Roeren! “Doe voldoende ijs bij je Negroni en roer minstens 30 seconden. Zo smelt het water er traag in en krijg je een betere mix.”

Jan’s Negroni-weetjes om mee uit te pakken

– Zelfs James Bond is fan van de Negroni. In de film Skyfall bestelt 007 een Negroni bij zijn ontmoeting met Kristatos. Ian Fleming, de schrijver van Bond, was dan ook Negroni-ambassadeur.

– Een vriend van Conto Negroni schreef hem in 1920 een brief om te zeggen dat hij niet té veel Negroni mocht drinken. Niet meer dan… 20!”, vond hij. Gelukkig werd Negroni toen in een klein likeurglas geserveerd.

Microwaveum-8368

De NOGRONI

“Beeld je een zomers terrasje in op het strand van Knokke, het zonnetje dat heerlijk schijnt. Zo is de Nogroni tot stand gekomen en de cocktail katapulteert je bij de eerste slok dan ook onmiddellijk naar deze setting. We zochten iets verfrissend bitters, maar toch met een zoete toets. En dat doen we met de leuke combo van Cynar (zie artikel) en Appleton Estate Rum.”

Zo maak je de Nogroni

 • Ijsblokjes
 • 1,5 cl Campari
 • 3 cl Appleton Estate Rum (Signature Blend)
 • 3 cl Cinzano Rosso 1757
 • 1,5 cl Cynar
 • Schijfje (gedroogde) sinaasappel

JAN’S EXTRA NOGRONI-TIP

“Om een extra toets te geven aan de Nogroni, kun je een schijfje sinaasappel laten weken in Campari. Dit droog je daarna met een droogtoestel of in de oven. Als het schijfje dan weer met vloeistof in contact komt met je cocktail, geeft het een speciale sinaasappel-Campari-smaak af.”

Microwaveum-8434

De BESPOKE

“Met deze variatie maak je eigenlijk een ‘Belgische’ Negroni, met smaken van bier, chocolade en jenever. Ideaal dus voor als je deze zomer onder de mannen voor de Rode Duivels op het EK supportert.”

Zo maak je de Bespoke

 • 3 cl Campari
 • 3 cl Wild Turkey 81 Bourbon
 • 3 cl Cinzano Rosso 1757
 • 1 cl Filliers 15 jaar Oude Graanjenever
 • 2 cl chocolade bitter
 • 1cl reductie van Imperialist bier (Dit is een reductie van Vleteren water, Duitse pilsner, Australische Galaxy Hops en Weihenstephan gist)

JAN’S EXTRA BESPOKE-TIP

“Leg op het einde nog een dotje schuim van het Imperialist-bier bovenop de cocktail. Dit geeft een leuke eerste textuur in de mond én een extra speciale bittertoets.”

NM.

 

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.