Donkere Chocolade Macchiato

0438

Warme chocolademelk is vloeibaar comfort food bij koude temperaturen. In de Scandinavische landen en Noord-Amerika, waar ze andere koude temperaturen gewoon zijn, en waar ze nog meer dan bij ons verzot zijn op zoete dingen, wordt warme chocolademelk wel eens met kaneel, honing, gember of chilipeper gemaakt.

Ook bij ons zijn de temperaturen nu al een paar dagen goed onder nul gedaald en dan grijpt een mens al eens naar een tas warme chocolade om zijn verkleumde knoken te verwarmen. Hopelijk maak je ze niet met van die zakjes instantpoeder maar met echte chocolade en echte melk. Persoonlijk hoe ik niet zo van zoete dingen, dus maak ik mijn chocolademelk zeer puur, met de donkere, bittere chocolade met minstens 70 % cacao en zonder suiker. Maar het gaat evengoed met melkchocolade.

We gaan hiermee een caffè macchiato maken. Deze wordt ook espresso macchiato genoemd want het is een espresso met een beetje melkschuim. Maar we vervangen de espresso door gepimpte chocolademelk (zie het recept hieronder). Daarboven gieten of lepelen we een laagje melkschuim, en zo hebben we onze gevlekte chocolade macchiato, Want ‘macchiato’ is Italiaans voor gevlekt.

Wat heb je nodig?

  • 100 gram donkere chocolade (70% cacao)
  • 1 eetlepel oplosbare koffie
  • 40 cl amandelmelk
  • 20 cl volle melk
  • 1 kaneelstok

Hoe maak je het?

Breek de chocolade in klein stukjes en doe deze in een mengkom samen met de oploskoffie.

Breng 40 cl amandelmelk aan de kook, met 30 gram suiker en een kaneelstok. Haal de pan van het vuur en laat 5 minuten trekken. Haal de kaneelstok uit de melk en breng deze terug aan de kook. Haal terug van het vuur en giet deze over de chocolade. Klop met de garde tot je een mooie gladde massa hebt. Verdeel over de vier glazen.

We gaan nu de melk opschuimen. Gebruik hiervoor de melkopschuimer van je espressomachine of breng 20 cl volle melk aan de kook. Het maakt eigenlijk niet veel uit welke melk je hiervoor gebruikt (ook sojamelk kan), maar volle melk is het lekkerst en geeft het mooiste resultaat, zeker als je als een volleerde barista ook latte art wil gaan maken.

Wanneer de melk kook giet je deze onmiddellijk in een hoge recipiënt en zet er de staafmixer in, zodat je schuim gaat krijgen.

Giet het melkschuim bovenop het chocolademengsel of lepel het melkschuimer over. Bestrooi met wat cacaopoeder en werk af met een kaneelstok. En vooral, serveer deze macchiato warm.

NM.

© 2016 – 2017, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.