Dinant, citytrip in eigen land

Eén van de leukste stadjes in Belgische Ardennen is Dinant. Er is voor iedereen wel iets te doen. Je kan er genieten van een cruise op de Maas, of gaan wandelen in de natuur of gaan winkelen in het kleine maar heel gezellige stadje.

Dominant aanwezig in het stadscentrum is de citadel, zeker niet te missen bij een bezoek aan Dinant. De trotse citadel ligt 100 meter hoger dan de Maas. Geen paniek, je hoeft niet de 408 treden naar boven te klimmen want je kan het kabelbaantje nemen. De citadel is doordrongen van geschiedenis, want de eerste steen werd al in 1051 gelegd.

Aan restaurants en cafés geen gebrek. In Leffe, een gehucht van de stad Dinant ligt de mooie abdij van Leffe (Onze-Lieve-Vrouwe Abdij van Leffe – Abbaye Notre-Dame de Leffe). Deze sloot in 1952 een overeenkomst met brouwerij Lootvoet uit Overijse, waardoor deze abdijbier kon produceren on de naam Leffe. Er werd al van de 13de eeuw bier gebrouwen, maar niet in de abdij. De brouwerij van de abdij lag echter in Saint-Médart, dus aan de overkant van de Maas. Ondertussen heeft AB-InBev heeft de fakkel overgenomen en zet de traditie van het Leffe bier, dat sinds 1240 volgens dezelfde receptuur gebrouwen wordt, voort.

Je kan de abdij van Leffe – met de hele mooie binnentuin – ook bezoeken (check wel de website voor de openingsdagen en uren). http://www.abbaye-de-leffe.be/nl/

Als je meer wil weten over Leffe abdijbier moet je zeker het Maison Leffe bezoeken, in de kapel van een voormalig klooster dat is omgevormd tot hotel “La Merveilleuse”. Een hele leuke interactieve beleving met een Leffe verhaal, dat je kan proeven via de 9 Leffe variëteiten. Vandaar heb je ook een prachtig uitzicht op de Maasvallei.

NM.

© 2017, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.