Dewar’s whisky breidt uit in België

2961

Het Schotse whiskylabel Dewar’s, sinds 1893 hofleverancier van het Britse koningshuis, introduceert naast een vernieuwde fles ook haar Dewar’s White Label, een premium blend van meer dan 40 single malt- en graanwhisky’s. Hiermee breidt het Schotse whiskylabel haar assortiment in België uit. Daarnaast zijn ook Dewar’s 12, Dewar’s 18 en Dewar’s Signature beschikbaar. Het Schotse label ontwikkelde sinds haar ontstaan in 1846 een bijzonder marrying process – een uniek rijpingsproces voor premium blends. Dankzij de combinatie van deze techniek en de heritage van het merk, heeft Dewar’s vandaag naar eigen zeggen wereldwijd de meeste internationale onderscheidingen van alle Schotse blended whisky’s op haar naam.

In de unieke smidse van het Zuiderpershuis

De persvoorstelling ging door op een superoriginele locatie, namelijk de smidse van het Zuiderpershuis.  Het is eigenlijk de originele en goedbewaarde smidse van de krachtcentrale uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het zuiderpershuis was één van de acht pershuizen in Antwerpen en zorgde voor waterdruk  voor de aandrijving van de bruggen, kranen, sluizen en sluisdeuren en kaapstaanders in de haven. Deze erfparel is al sedert 1979 beschermd industrieel erfgoed. Tijdens de persvoorstelling in de smidse kwamen drie aspekten van Dewar’s naar voor die allen met het ambachtelijke karakter van deze whisky te maken hadden: hout, leer en metaal.

2935

Houtbewerking

Hout is natuurlijk heel belangrijk voor Dewar’s aangezien hun whisky rijpen op houten vaten: vaten gemaakt van Amerikaanse eik, die eerst voor bourbon gebruikt zijn. Deze vaten spelen een grote rol in het typische ‘marrying’ proces van Dewar’s. Als een van de weinige merken past Dewar’s het  “marrying” proces toe in de productie van haar premium blends. Een techniek die ontstond aan het eind van de negentiende eeuw en waarvan de eerste Master Blender van Dewar’s (A.J. Cameron)  ook mee aan de basis lag. Nadat de verschillende malt-  en  graanwhiskies  gemengd  worden,  laat Dewar’s deze uiteenlopende age blends rusten in oude whiskyvaten, wiens kwaliteit – samen met de leeftijd van het hout – enkel toeneemt met de jaren. Hierdoor verkrijgt de uiteindelijk gebottelde blend een rondere, meer gebalanceerde smaak. Blinde proeverijen  geven  doorgaans  de  voorkeur  aan ‘gehuwde’ blends.

Metaal

Ook metaal en metaalbewerking speelt een belangrijke rol, niet alleen voor de “cooperage”, het assembleren van de vaten maar ook voor het brandmerken van de jaartallen in de vaten. En natuurlijk voor het branden van het logo in de mooie houten koffertjes. Het logo van Dewar’s bestaat al van in het begin uit drie D’s, verwijzend naar de drie Dewar’s die voor het merk zo belangrijk waren: John Dewar’s en zijn twee zonen John Alexander en Tommy Dewar. Maar Dewar’s maakt ook Scratched Cask whisky. U weet dat de meeste vaten van binnen gebrand worden (charred). Dit is belangrijk voor de smaak en de kleur van de whisky. Maar Dewar’s gaat sommige vaten ook nog eens ‘scratchen’. De verbrande laag van een vat wordt vakkundig gescratched, en deze techniek verandert de smaak: geroosterd hout, vanille, kruiden en geeft de whisky zelf een rondere afwerking. Eigenlijk een beetje scotch whisky die volgens de bourbon methode wordt gemaakt.

2923

Leer

Ook leer is belangrijk voor Dewar’s. Door de jaren heen hebben ze veel van hun producten in leer omhuld of verpakt. Niet alleen vintage of speciale editie whisky’s, maar ook veel van hun merchandising is uit leer gemaakt.  Het heeft natuurlijk allemaal met vakmanschap te maken, en dan zijn we snel bij Mayenne Nelen, de lederwarenontwerpster uit Gent. Mayenne kennen we van haar leuke winkel in Oudburg in Gent en van onder andere de lederen holsters gebruikt door de barista’s  van de Vascobelo V-Bar in Antwerpen. Maar meer over Mayenne in een volgend artikel. Zij ontwierp speciaal voor deze gelegenheid een speciale lederen pochette voorzien van het logo van Dewar’s.

Mayenne Nelen Praktische Info

website http://www.mayenne-nelen.com/

winkel: Sluizeken 28 (Oudburg) 9000 Gent

Dewar’s Tasting

Na de persvoorstelling in de smidse konden we proeven van enkele whisky’s uit het assortiment van Dewar’s , dit onder de vakkundige begeleiding van de Brand Ambassador van Dewar’s: een echte Schot, soms moeilijk te verstaan, maar hij deel het wel heel goed.

 

Het Dewar’s gamma is beschikbaar bij gespecialiseerde drankenhandels, Colruyt en de horecatoeleverancier.

2950

De prijzenkast van Dewar’s

Op  de  schoorsteenmantel  van  Dewar’s  staan meer dan 500 awards die de superieure kwaliteit van haar blended whisky’s betuigen. Het Schotse label  ontwikkelde  sinds  haar  ontstaan  in  1846 een  bijzonder  marrying  process  –  een  uniek rijpingsproces voor premium blends. Dankzij de combinatie  van  deze  techniek  en  een buitengewoon respect voor haar eigen herkomst, heeft  Dewar’s  vandaag  wereldwijd  de  meeste internationale onderscheidingen van alle Schotse blended whiskies op haar conto. Sinds  1893  is  Dewar’s  overigens  onafgebroken hofleverancier van het Britse koningshuis. Hoog tijd  dus  om  het  Belgische  portfolio  te vervolledigen.  Naast  een  vernieuwde  fles, lanceert  het  whiskylabel  dit  voorjaar  haar Dewar’s  White  Label  in  België  –  een  premium blend  van  meer  dan  40  single  malt-  en graanwhisky’s die Dewar’s zorgvuldig toegepaste vakkennis  moeiteloos  etaleert.  Daarnaast  zijn ook Dewar’s 12, Dewar’s 18 en Dewar’s Signature beschikbaar op de Belgische markt.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.

One thought on “Dewar’s whisky breidt uit in België”

Comments are closed.