De Nullam stressvrije kerstbûche

Nullam Microwaveum kon het jaar niet afsluiten zonder een kerststronk of bûche te maken. You love it or you hate it, maar het blijft wel één van de populairste familiedesserts op kerstavond. Het was moeilijk om er één type bûche uit te kiezen, omdat er zoveel variëteiten bestaan. Ik koos voor een stressvrije kerststronk, die je al een dag op voorhand kan maken, net zoals de crème voor de vulling. Het moeilijkste bij deze bûche is je deeg niet te overbakken, zodat je nog gemakkelijk kan oprollen en het oprollen zelf.

Dit recept is de basisversie, met donkere chocolade verwerkt in het deeg en witte chocolade voor de vulling. De rest mag jij aanvullen. Wil je er verse frambozen op of ander fruit in verwerken, geen enkel probleem. Wil je er nog een extra laag chocolade op, ook geen probleem. Ook voor de versiering kan je je volledig laten gaan.

Ik wens je veel plezier met deze kerststronk en verder nog stressvrije kerstdagen.

Wat heb je nodig?

  • 120 gram donkere chocolade (70% cacao of meer)
  • 4 eieren
  • 100 gram suiker
  • Poedersuiker
  • Cacaopoeder
  • 200 gram room
  • 120 gram witte chocolade

Hoe maak je het?

Neem een diepe bakvorm van 23 op 33 cm en bedek deze met bakpapier.

Laat de donkere chocolade au bain-marie smelten. Zet even opzij en laat afkoelen.

Klop het eigeel en de suiker tot er lintvorming is onstaan (we noemen dit tot ruban kloppen). Meng er de afgekoelde chocolade onder.

Klop de eiwitten tot er stevige pieken ontstaan. Vouw het eiwit voorzichtig onder het chocolademengsel. Giet in de bakvorm. Maak het oppervlak egaal met een spatel. Zorg dat je een mooie rechthoekige vorm hebt. Zet in de op 180 graden voorverwarmde oven. Bak gedurende 15 à 20 minuten tot het gebak stevig is. Haal uit de oven en dek af met een vochtige theedoek. Laat een aantal uren rusten, tot zelfs een ganse nacht.

Verwarm de room op in een sauspan (sudderen, maar niet koken). Voeg er de witte chocolade bij en laat smelten. Meng goed dooreen met een garde of een mixer. Haal van het vuur en giet in een kom. Laat een nacht afkoelen en indikken.

De volgende dag haal je de theedoek van je deeg en haal je het deeg voorzichtig uit de bakvorm. Leg het op een groot vel bakpapier. Verwijder voorzichtig het andere bakpapier van je deeg. Klop de witte chocoladeroom op tot stijve pieken. Smeer deze over de roulade.

Rol de roulade voorzichtig op met behulp van het bakpapier. Er is geen bloem in het beslag, dus het is eerder aan de broze kant. Indien je barsten in je deeg hebt is dat geen probleem, want je krijgt zo het effect van een echte boomstronk. Leg de stronk op een serveerschotel met de naad naar beneden. Laat nog een paar uurtjes rusten op een koele plaats.

Bestrooi de roulade met poedersuiker. Snij in stukken en dien op.

Alternatieve versie

Dit was het recept voor de basisversie. Je kan bijvoorbeeld ook verse frambozen of kersen op de witte chocoladeroom leggen, vooraleer je cake oprolt. Ook de versiering laat ik aan jullie verbeelding over. Je kan er voor mijn part een ganse kerststal in verwerken.

En wil je nog een extra dimensie, werk de bûche dan af met een laagje blinkende ganache.

Voor de ganache

  • 200 g donkere chocolade (70% cacao of meer)
  • 125 ml room

Smelt 200 gram donkere chocolade au bain-Marie. Warm 125 ml room op in een kleine steelpan. Verwijder de gesmolten chocolade van het vuur en roer er snel de room onder door tot je een glanzende ganache hebt. Laat gedurende 10-15 minuten afkoelen in de koelkast zodat de ganache kan indikken.

Giet de ganache over je cake en met een spatule of paletmes verspreid je gelijkmatig de ganache over de cake – bovenkant en zijkant. Trek met een vork wat strepen over de lengte van je cake.  De ganache heeft wat tijd nodig om uit te drogen, maar je cake is klaar.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.