De Belgische revival van Pineau des Charentes

Reeds vier eeuwen is Pineau des Charentes een grote klassieker binnen de aperitieven, maar ook in de jongste mixologie kent Pineau een revival. Zes jonge Belgische bartenders gingen ermee aan de slag en creëerden een aantal nieuwe cocktails. Opvallende constatering: Pineau des Charentes is ideaal voor een pure en geraffineerde cocktail, eenvoudig en met weinig ingrediënten. Zo zijn verse kruiden helemaal top, met in 2016 een voorliefde voor dragon. Focus op de geschiedenis en de laatste nieuwigheden van een tijdloze drank die telkens, generatie na generatie, weer helemaal up-to-date is.

Reeds vier eeuwen lang vermengen producenten van Pineau des Charentes druivensap met cognac, uiteraard volgens de regels van de kunst. Het resultaat is een likeurwijn die tegelijk fruitig en elegant is. Wit, rood of rosé, oud of zeer oud, ijskoud geserveerd of puur, is Pineau een subtiele mix van het zoete van druivensap met de aromatische kracht van cognac. Een heerlijk klassiek aperitief.

So Classic. So In.

Tijdloos maar tegelijk constant vernieuwend surft Pineau des Charentes mee op de golf van de jongste trends en hypes. Nu vintage een trend is, is deze grote klassieker dan ook een ongelooflijke hit. Niet alleen is het een heerlijk klassiek aperitief, maar doet hij het ook uitstekend in trendy cocktailbars, geserveerd met ijs en enkele natuurlijke kwaliteitsingrediënten.

De cocktail « Teaneau des Charentes » met een takje dragon

Mei jongstleden werd er met Pineau des Charentes een cocktailwedstrijd georganiseerd waarin zes vertegenwoordigers van de nieuwe generatie bartenders het tegen elkaar opnamen. De « Teaneau des Charentes » kwam als winnende cocktail uit de bus, een creatie van Charlotte De Fevere. Het recept: witte Pineau des Charentes, vers citroensap, rietsuikersiroop, thee, enkele ijsblokjes en een takje verse dragon. Wat dit laatste betreft, zijn professionals het erover eens: de frisheid van de dragon gaat ontzettend goed samen met het subtiel zoete van de Pineau. Maar je kan even goed een lekkere Negroni  (zei recept) maken door de Campari te vervangen door de rode Pineau.

Op het moment dat Pineau des Charentes bij jonge bartenders een revival kent, blijft de Belgische consument de grootste liefhebber van Pineau wereldwijd (buiten Frankrijk). Met 15 627 hectoliter, ingevoerd tussen augustus 2015 en augustus 2016, is België de belangrijkste exportmarkt voor Pineau des Charentes, ver voor Canada en de Verenigde Staten.

Een verfrissend imago

Binnen deze context verfrist Pineau des Charentes zijn imago en lanceert het een volledig nieuwe communicatiecampagne in België, met als slogan: ‘So Classic. So In.’

Geïllustreerd door een moeder en haar zoon focust deze campagne zowel op de oude als de nieuwe generatie, ieder trouw aan hun eigen stijl, maar met een onderlinge wisselwerking die in een nieuwe en verfrissende manier van consumeren resulteert. Dit is meteen ook de rode draad in de internetserie « So Classic. So In. » die sedert juni te zien is en beide hoofdrolspelers van de campagne in de kijker plaatst rond … een takje dragon!

Meer informatie:

Belgische website Pineau des Charentes: www.pineau.be
De vorige afleveringen van de internetreeks zijn te zien onder de button ‘Story’ op de website: http://www.pineau.be/story/

Receptuur Teaneau des Charentes van Charlotte De Fevere (Bar L’apéreau – Blankenberge)

  • 50 ml Pineau des Charentes wit
  • 25 ml citroensap
  • 20 ml rietsuikersiroop
  • 40 ml theemengeling (ideaal: 10 g Jasmijn + 4 g Lapsang voor 1 l)
  • takje verse dragon

NM.

 

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.