Custard met hazelnootpasta en praliné

Wat is custard?

Vandaag gaan we voor een heel lekker dessert, dat je gemakkelijk op voorhand kan maken, dus ideaal voor een feestje. Gewoon afgedekt in de koelkast bewaren. Je kan deze gouden potjes custard of flan als hoofddessert geven of als onderdeel van een trio dessertjes. Een beetje in de stijl van de Franse café gourmand.

Een flan of pudding of custard kan je zowat met alle soorten vloeistof maken. We hebben eerder al het recept van gezouten karamelpotjes gepubliceerd, die we gemaakt hebben op basis van een karamel van suiker en zeezout aangevuld met eieren, room en melk. We hebben ze dan afgebakken in de oven tot een rijke, romige custard, en afgewerkt met een snuifje zoutvlokken uit Cyprus. Dit elegant dessert is een smaakexplosie in puddingvorm, waarmee je niemand zal ontgoochelen. Klik hieronder voor het recept

Gezouten karamelpotjes

Hazelnootpasta

Nu gaan we niet de gezouten toer op maar we gaan de goudkleurige custard afwerken met Nutella (of een andere hazelnootpasta), chocolade en een praliné van hazelnoten.

Probeer hier maar eens aan te weerstaan….

Wat heb je nodig? voor 10 personen

  • 750 ml room
  • 250 ml melk
  • 100 gram Nutella of andere hazelnootpasta
  • 1 vanillestokje (schraap er met een mespunt alle zaadjes uit)
  • 10 eigelen
  • 220 gram suiker

Voor de praline

  • 125 gram suiker
  • 50 gram hazelnoten, geroosterd

Hoe maak je het?

Verwarm de oven op 150 graden. Breng de room met de melk en het opgesneden vanillestokje aan de kook op een middelmatig vuur. Haal de pan van het vuur wanneer de vloeistof begint te sudderen.

Klop de eigelen met de suiker op tot je een bleke massa hebt. Lang genoeg opkloppen!! Giet al roerende de warme vloeistof bij de eigelen zodat deze kunnen binden tot een custard. Voeg er dan de hazelnootpasta onder. Giet in een mengkom en laat rusten tot al het schuim is verdwenen ( ongeveer 20 minuten). Verdeel over de 10 ramequins en dek deze af met folie. Zet de potjes voorzichtig in een diepe ovenschaal (liefst op een theedoek) en giet warm water in de ovenschaal tot ongeveer aan de helft van de potjes.

Bak de potjes in de oven tot de vloeistof gezet is. Schud even met een potje om de stevigheid van de custard te testen. Er mag nog wat beweging inzitten.

Haal de potjes uit de oven en het waterbad en laat afkoelen. Zet ze dan weg in de koelkast gedurende 3 tot 4 uur, tot ze volledig gezet zijn.

Maak ondertussen de praliné van hazelnoten. Maak een karamel met 125 gram suiker en 60 ml water. Wanneer de karamel de juiste kleur heeft bereikt mogen de nog warme geroosterde hazelnoten erbij. Giet deze mengeling op een ingevette schaal en laat 20 minuten rusten. Let op want karamel is heel warm. Breek in stukken en verkruimel in een blender tot de gewenste dikte.

Net voor je de potjes custard gaat opdienen bestrooi je deze met een laagje praliné.

NM.

 

© 2017, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.