Cubaanse Mojo varkensspiesjes

8163

Met dit gerecht zijn we in Cuba aanbeland. Lechón Asado, of geroosterd varkensvlees is het nationale gerecht bij uitstek en wordt zowat bij alle feestelijke gelegenheden klaargemaakt. En alvorens te grillen of te roosteren, wordt het varkensvlees gemarineerd in een marinade gemaakt met de lokale nogal zure appelsienen. Deze hebben de citrussmaak van gewone appelsienen maar zijn zeer zuur. Om het zelfde effect te verkrijgen gaan we een mengeling maken van appelsiensap en het veel zuurdere limoensap.

Lechón Asado is eigenlijk een gerecht dat uit Spanje komt en is in de loop der tijden doorgegeven aan hun vroegere koloniën, zoals Cuba, de Filippijnen enzoverder. Diegene die al voet gezet hebben op de Canarische Eilanden – veel dichter bij huis dan Cuba natuurlijk – hebben daar misschien al de mojo rojo of verde voorgeschoteld gekregen, al dan niet in pikante versie.

Het vlees – maar je kan evengoed vis of kip hierin klaarmaken – wordt geprepareerd in mojo. Als je mojo hoort denk je natuurlijk aan de Austin Powers films maar mojo is echt wel de naam van de marinade. Het is een pittige marinade: de look en het sap van de citrusvruchten geven er de punch aan. Zeer snel en eenvoudig te maken en toch o zo lekkere smaken.

Wat heb je nodig?

  • 600 gram varkensvlees
  • 4 EL olijfolie
  • 6 teentjes look, geplet
  • 1 EL komijnzaadjes, lichtjes geplet
  • Sap van 2 appelsienen
  • Sap van 2 limoenen
  • Verse tijm of oregano

Hoe maak je het?

We beginnen met de marinade te maken. Giet de olijfolie in een pan met een zware bodem en verwarm op een laag vuurtje. Wanneer de olijfolie warm is, doe je er de geplette look en de komijn bij. Zorg ervoor dat de look niet verbrand of begint te kleuren, de look moet enkel zijn smaak afgeven. Na een minuutje mag de pan van het vuur. De inhoud moet nu afkoelen vooraleer we er rest van de ingrediënten bij doen. Wanneer de vloeistof afgekoeld is maag het sap van de appelsienen en limoenen erbij en de tijm of oregano.

Snij het varkensvlees in stukken, groot genoeg om later op de houten stokjes te prikken (die je eerst in water weekt, zodat ze niet verbranden). Doe ze in een glazen kom en giet er ¾ van de marinade over. Dek af, zet in de koelkast en laat de marinade gedurende minstens een uur zijn werk doen (je mag het gerust een ganse nacht laten staan).

Steek nu de stukjes varkensvlees op de spiezen en grill deze aan alle kanten aan alle kanten tot ze gaar zijn. Leg op een serveerschotel en gier er de rest van de mojo over. Versier eventueel met wat stukjes appelsien.

NM.

8160

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.