Confituur van Bacon

Bacon Jam: mijn favoriete fingerfood

Confituur van bacon diende voor mij het volledige gamma van smaken hebben: wat zoet, wat zout, wat gerookt en wat pikant. Dit zou voor mij dicht bij umami zijn. Na wat recepten te hebben samen gezocht vond ik er geen enkel dat daaraan voldeed. Dan maar een basisrecept proberen samen te stellen en de ingrediënten er bij passen die voor mijn smaak een perfecte confituur van bacon zouden benaderen.

Ik heb een aantal personen laten blind proeven en die wisten niet waar ze het hadden, ook omdat je deze textuur niet met spek associeert en ook omdat de verschillende smaken hun werk doen en de pure smaak van spek wat zullen maskeren. Maar ze waren wel unaniem dat het lekker was.

De eerste stap was de witte labojas aantrekken want het werd een dagje experimenteren.

Het basisingrediënt is natuurlijk spek. We kozen voor een mooi stuk gerookte spek. De andere ingrediënten voor de basis zijn ajuin, look en ciderazijn.

Uiteindelijk kwamen we uit bij maple syrup, een scheutje Jack Daniel’s Tennessee Whiskey, een niet typische bourbon whiskey waarin ook wat maple syrup verwerkt is, komijnpoeder en wat rode chilipeper (een mengeling van chipotle en ancho chili). Verder hebben we er ook een kopje espresso en wat bruine suiker (voor de karamelisatie) bijgedaan. Niet zo heel vreemd omdat vele van deze ingrediënten ook in rubs gebruikt worden.

De uiteindelijke versie zoals hieronder beschreven is heel lekker en kan je gewoon bij het ontbijt serveren op toast, of als apertiefhapje of bij gegrild of geroosterd vlees.

Wat heb je nodig?

 • ½ kilo gerookte spek
 • 1 ajuin
 • 4 teentjes knoflook
 • 1/4 cup ciderazijn
 • 1 espresso
 • 1/4 cup bruine suiker
 • 1/4 cup maple syrup
 • 1/4 cup Jack Daniel’s whiskey
 • 1 EL chilipepervlokken
 • 1/2 theelepel komijn
 • Eventueel wat vers gemalen zwarte peper

Hoe maak je het?

Snij de gerookte spek in kleine stukjes en bak deze in een pan met zware bodem op een middelhoog vuur. Ik heb hiervoor geen vetstof gebruikt en het vet van de spek zijn werk laten doen. Roer af en toe om. Wanneer de stukjes krokant beginnen te worden, ben je klaar. Giet het overtollige vet weg, maar hou ongeveer een eetlepel over.

Voeg er nu de fijn gesnipperde ajuin bij en laat deze onder voortdurend roeren zacht worden. Dit zal ongeveer 5 minuten duren. Nu mag de fijn gesneden look er bij. Deze laten we maximum één minuutje mee bakken. De ajuin en de look mogen niet verbranden. Verlaag desnoods je vuur.

We gaan de inhoud van de pan nu blussen met de vloeibare ingrediënten, te beginnen met de ciderazijn, de espresso en de whisky. Verlaag het vuur en doe er nu de zoete bestanddelen bij: maple syrup en de bruine suiker. Deze moeten bij het inkoken voor de zoete toets en voor het stroperige effect van je confituur zorgen.

Als laatste mogen de kruiden erbij die voor het pittige en pikante effect gaan zorgen, namelijk de gedroogde rode chilivlokken en het komijnpoeder.

Laat dit nu minstens een uur sudderen of tot je een stroperige consistentie ziet. Je confituur is klaar. Haal van het vuur en laat wat afkoelen. Giet de massa in een blender en pureer tot je de juiste textuur hebt (niet te dik en niet te glad).

Je kan dit makkelijk tot 4 weken in de koelkast bewaren.

NM.

© 2017, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.