Cocotte met ei en chorizo

2137

 

 

 

 

 

 

 

Het is een moeilijke en vermoeiende week geweest en ik heb zin in een stevig ontbijt. Ik koos voor een zuiders ontbijt met chorizo, maar je kan er even goed Italiaanse coppa in verwerken. En je kan hier ontelbare variaties van maken, tot zelfs een de luxe versie voor een brunch. Belangrijk is de chorizo rustig te laten opwarmen, zodat de worst zijn natuurlijke oliën kan loslaten, waar in je de rest van de ingrediënten gaat aanstoven. Chorizo bestaat in vele versies, al dan niet pikant, dus zal je de kruiding moeten aanpassen.

Zie onderaan dit artikel voor wat alternatieve versies en een tip voor de allerkleinsten.

Wat heb je nodig ?

  • Parmigiano-Reggiano
  • Chorizo
  • Kerstomaatjes
  • 1 sjalot
  • Verse tijmblaadjes
  • eieren

chorizo

Hoe maak je het?

Krokantjes van Parmezaanse kaas

We beginnen met de krokantjes van Parmezaanse kaas. Leg een aantal hoopjes geraspte parmezaan op een ovenplaat die je enkele minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven zet. De kaas begint langzaam te smelten en op te borrelen. Wanneer de schijfjes vorm beginnen te krijgen en licht goudbruin worden, haal je ze uit de oven. Laat verder uitdrogen en hard worden op keukenpapier.

Snij een deel van de kerstomaatjes in de lengte in twee. Snij ook de chorizo in blokjes of in schijfjes. Snipper de sjalot fijn. Warm wat olijfolie op in een pan en sauteer de stukjes chorizo. De chorizo moet eerst zijn natuurlijke oliën loslaten vooraleer de sjalot er bij mag. Zo voeg je automatisch al wat paprikasmaak toe aan dit gerecht. Doe er na een tijdje de tomaatjes bij en strooi er wat verse tijmblaadjes over.

Verdeel over de individuele cocottes of ovenpotjes die je op een ovenschaal zet. Breek een ei in elk potje. Zet de schaal voorzichtig onder de grill van je oven en kook het ei tot het eiwit gaar is en het eigeel voor jou de juiste consistentie heeft.

Bak ondertussen de rest van de chorizo en de kerstomaatjes. Haal de cocottes uit de oven en zet deze op een bord. Geef er wat extra kerstomaatjes en chorizo bij en wat geroosterde soldaatjes (lange repen geroosterde brood).

Het voordeel van dit gerecht is dat je eindeloos kan variëren. Leg bijvoorbeeld wat snel gesauteerde spinazieblaadjes op de chorizo en tomaatjes vooraleer je het ei erop legt.

Uove al forno

Hou je niet zo van Spaanse chorizo, geen probleem, dan gaan we de Italiaanse toer op voor een uove al forno. Vervang de chorizo door coppa, een soort salami gemaakt van grote stukken varkensschouder of door soppressata (vooral die uit Calabria is hééééél lekker) en vervang de toast door kruidige focaccia.

Voor de allerkleinsten

En wil je een eenvoudige versie voor de kinderen, snij dan strips uit gele, rode of groene paprika, bak deze eventjes in de pan en deponeer daar je ei in. Veel kleur en kinderen zijn er gek op.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.