Cocktail Bellini: dé klassieker!

jul-2-orson-welles-and-giuseppe-cipriani-serving-ernest-hemingway

Voor deze aflevering van “In the Mix” gaan we naar Venetië. Venetië wordt zoals elk jaar een trekpleister voor duizenden toeristen, wat niet zo ongewoon is, want de stad straalt gewoon romantiek en kunst uit. Maar naast al deze toeristische plekjes kan je er ook een culinair monument vinden, Harry’s Bar. Harry’s Bar, gesticht door Giuseppe Cipriani in de jaren 30, was de favoriete plek van Ernest Hemingway, Orson Welles (zie foto) en vele andere bekenden. Ben je moe gewandeld na de bezoeken aan de talrijke historische monumenten of verlang je naar een lekkere versnapering na een tochtje in een gondola, of je bent in de buurt van de San Marco basiliek, ga dan eens langs (San Marco 1323, calle Vallaresso).

Cipriani vond er rond 1930 de fameuze Bellini cocktail uit. De Bellini is een long drink cocktail, en alhoewel gemaakt met prosecco, wordt hij toch algemeen beschouwd als de beste champagne cocktail ter wereld. De Bellini is genoemd naar Giovanni Bellini, de 15e eeuwse Venetiaanse renaissance schilder, die revolutionair was voor zijn tijd omdat hij traag drogende olieverf gebruikte, waardoor hij zeer diepe rijke tinten en gedetailleerde schaduwen verkreeg.

Het unieke aan de Bellini cocktail is dat hij gemaakt wordt met de puree van witte perziken. Cipriani, een bewonderaar van Bellini, was vooral geïnspireerd door de speciale roze gloed van de toga van een heilige in één van zijn schilderijen, en  besliste dan maar om een cocktail uit te vinden en deze te noemen naar de grote meester. En als je goed kijkt zie je inderdaad een lichte roze gloed in de puree van witte perziken. De Bellini, een klassieker met een unieke smaaksensatie gemaakt met enkel maar Prosecco en de puree van witte perziken, is eigenlijk de voortzetting van een zeer oude traditie, namelijk het marineren van verse perziken in wijn.

2809

 

Wat heb je nodig ?

  • Witte perziken
  • Prosecco

Hoe maak je het ?

Regel 1: Alles, glazen, Prosecco en de puree van witte perziken moet zo koud mogelijk zijn.

Regel 2: De juiste verhouding is 1 deel puree en 3 delen Prosecco.

Regel 3: Gebruik NOOIT een keukenrobot om de puree te maken, maar doe het met één of andere rasp. De smaak van het fruit is echt niet hetzelfde, geloof me.

Regel 4: Gebruik liefst bevroren puree van witte perziken.

Regel 5: Proef de puree en voeg er een klein beetje suiker of siroop bij, mochten de perziken iets te zuur smaken.

Regel 6: en de belangrijkste regel, gebruik NOOIT maar dan ook NOOIT gele perziken.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.

One thought on “Cocktail Bellini: dé klassieker!”

Comments are closed.